Sačuvajte ove recepte za posle praznika: Kako se rešiti nadutosti posle obilne trpeze?

nadutost

Potpuno je normalno da se osećate naduto posle obilne, prazničen trpeze. Kreće sezona slava, Nove godine, Božića i svih drugih praznika između. Ovo je vreme kada treba da se opustite i ispunite dom ljubavlju i prazničnom radošću. Ipak, koliko god da se trudite, praznici su puni iskušenja da ”preterate” u hrani. Zato će vam veoma dobro doći ovi domaći recepti kao biste se rešili nadutosti u stomaku!

Rešenje za nadutosti– prirodni recepti iz vaše kuhinje

Bilo da se osećate naduto, puno gasova, letargično ili blokirano, okrenite se prirodnim biljnim čajevima, poput ruzmarina, koji je poznat po svojim terapeutskim svojstvima. Ovaj čaj rešava glavobolje, upale, fizički i mentalni zamor, nervozu itd.

#1: Čaj od ruzmarina

Sastojci:

  • Šaka svežeg ruzmarina
  • Kipuća voda – 2 šolje

Priprema:

Ubacite svež ruzmarin u šerpicu, prelijte vrućim vodom i ostavite ga 4 minuta. Procedite i popijte dok je vruć.

Kako pomaže?

Ruzmarin umiruje creva, pruža im fluidan pokret, smanjuje upalu. Njegova aroma umiruje stres i anksioznost, a ekstremno je dobar za raspoloženje i koncentraciju.

#2: Kefir od kokosa

Sastojci:

  • zrnca kefira
  • šećer od šećerne trske
  • organsko kokosovo mleko – 1 litar

Priprema:

Sterilišite teglu u kojoj ćete spremati kefir i temeljno operite ruke kako biste sprečili da neželjene bakterije rastu u kefriu. U teglu od 1 l dodajte šećer, zrna kefira, kokosovo mleko i sve promešajte drvenom varjačom (metal ubija zrnca kefira). Isecite malo parče krpice od muslina i stavite na vrh tegle, i pričvrstite gumicom, da zrnca kefira mogu da ”dišu”.

Ostavite 48h van direktne sunčeve svetlosti, van izvora toplote i van frižidera. Procedite kefir u čašu i razdvojte tečni kefir od zrnaca i konzumirajte. Sačuvajte zrnca kefira i isperite ih hladnom vodom.

Kako pomaže?

Samo jedan šot kefira pre doručka može pokrenuti vaš sistem za varenje, jer ga hrani dobrim bakterijama koje “boostuju” vaš mikrobiom. Kefir je napoznatiji po probiotiskim benefitima i prednostima za zdravlje sistema za varenje.

nadutost

Pročitajte još i: 3 recepta za čaj koji miriše na praznike

error: Content is protected !!