Šta sve treba da znate ako same sebi šišate kosu?

šišanje kod kuće

Imajući u vidu trenutnu realnost, šišanje kose u frizerskom salonu je jednostavno nemoguće. Kao reakciju na svetsku pandemiju korona virusa, frizerski i drugi saloni lepote su zatvoreni. Ovo je pogodilo veći deo ženske populacije, koja je navikla na uvek sređenu kosu. Ako vam je baš neophodno da skratite ispucale krajeve ili neoblikovane stepene – jedino rešenje je da to uradite same sebi. Zato smo za vas prikupili najbolje savete svetskih frizera kako da same ošišate kosu. U nastavku vas čekaju saveti i smernice za šišanje kose.

Šišanje kod kuće – mini vodič

#1: Zapitajte se da li vam je šišanje neophodno

Postoji razlog zašto idemo u salone: tamo rade obučeni profesionalci sa mnogo iskustva i odgovarajućim alatom za šišanje. Ipak, u situaciji kao što je ova, odlazak u salon je nemoguć. S druge strane, regularno skraćivanje krajeva je neophodnost, posebno ako vam je kosa farbana ili oštećena od toplotnog stilizovanja.

Ispucali krajevi su dobar znak da vam je potrebno šišanje. Oni se obično pojavljuju 3-4 meeca nakon šišanje. Ako ste u ovom periodu bili na prethodnom šišanju, onda situacija i nije toliko strašna i sigurni smo da možete sačekati još malo.

šišanje kod kuće

#2: Koristite odgovarajući pribor

Možda mislite da vam je za šišanje vaše kose dovoljno da uzmete kuhinjske makaze. To je velika greška, kažu frizeri. One nisu dovoljno oštre i mogu gurnuti kosu dok je skraćuju, što na kraju donosi krivudavo ošišanu kosu, koju je teško popraviti.

Loše makaze mogu učiniti da vaši krajevi izgledaju neuredno i sprženo, a to niko ne želite. Zato vas savetujemo da kupite frizerske makaze (čak i one najjeftinije će odraditi sasvim solidan posao), a nikako da ne koristite one za sečenje papira ili kuhinjske radove. Frizerske makaze imaju mnogo oštrija sečiva, koja vam dozvoljavaju da budete precizni i dobijete čiste, oštre ivice.

Povezano: Šta da radite ako ne možete otići na šišanje u salon?

#3: Šišajte na suvoj, čistoj i stilizovanoj kosi.

Iako će frizer tražiti da operete kosu pre šišanja, kako bi je šišao “na mokro”, što se tiče kućnog šišanja, to nije dobra ideja. Mokra kosa dozvoljava frizeru da bude mnogo precizniji sa linijama, ali frizer je obučen da to radi.

Najbolji način da osigurate dobar ishod kućnog šišanja jeste da počnete sa suvom kosom, koju ste oprali i isfenirali na ravno, baš onako kao što biste to uradili svakog dana. Tako ćete dobiti realističnu viziju frizure i izbećićete neprijatna iznenađenja.

Kosa takođe mora biti savršeno čista pre šišanja – šamponiranje i balzam su neophodni. Ukoliko je kosa masna ili prljava, ona će se slepiti i dobićete na kraju neujednačen finiš.

šišanje kod kuće

#4: Počnite sa malim rezovima

Naravno, ovo nije vreme kada treba da eksperimentišete sa novim drastično drugačijim stilom. Frizeri savetuju da počnete sa malim sekcijama i seckate malo po malo kose. Nemojte odmah iseći dužinu koju žalite, već krenite malo po malo, i tako se penjite ka gore. Uvek možete odseći više, ali nažalost, na možete povratiti efekat ako ste odsekli previše kose odjednom.

Seckajte u veoma malim sekcijama: svega centimetar do dva, i to šireši kosu izmedju prstiju. Počnite sa prednjim delom glave. Tako ćete moći da viditi gde će taj pramen pasti i to će vam biti vodič za ostatak kose.

#5: Vodite računa o rezovima i makazama

Jako je važno kako postavljate makaze u rukama, jer će to imati uticaj na sam finiš šišanja. Slobodno podignite pramen koji šišate ka gore i držite ga prstima, kako biste utvrili da je kosa podjednake dužine. Potom, postavite makaze paralelno sa vrhovim kose i odsecite višak vertikalno, a na ravno.

Možete pronaći veliki broj Youtube tutorijala koji će vam pomoći da lakše postavite makaze i sečete prema uputstvu.

Povezano: Površinsko šišanje – ova tehnika daje najzdraviju kosu

#6: Obazrivo sa šiškama

Sečenje novih “šiški” uradi sama metodom je prilično loš potez, ali skraćivanje postojećih je mnogo lakše. Podelite vaše šiške na trouglaste sekcije. Neka lukovi vaših obrva budu vodiči da odredite najviši deo sekcije. Potom duboko udahnite i opustite ruke. Namestite češalj uz šiške, kako bi vam bio vodič za ravnu liniju. Budite strpljivi i seckajte minimalno.

Za potpuni doživljaj profesionalno negovane kose, preporučujemo vam Revlon Professional UniqONE 10 u 1 tretman za kosu.

Pročitajte još i: 7 saveta kako da uvek budete zadovoljne šišanjem u salonu

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!