Bez panike: Kako da oporavite “spaljenu” kosu?

spaljena kosa

Svaka od nas je prošla kroz ovaj scenario: spremamo se za izlazak ili posao, navile smo pramen oko figara, i uzele telefon da proverimo društvene mreže. Pre nego što uspevamo da primetimo, miris spaljene kose počinje da se širi, a mi momentalno bacamo figaro i spašavamo pramen koji je počeo da gori. Na svu sreću, kosa nije otpala, ali je jasno da ste je nehotice – spalile. Ovakvoj kosi je potrebna dodatna nega, ali i prevencija budućeg oštećenja. Zato u nastavku saznajte naše beauty savete za negu već spaljene kose, kao i savete kako to da sprečite u budućnosti!

Kako da se pobrinete za spaljenu kosu?

Ako ste već napravile grešku, i ozbiljno nagorele kosu – ne morate odmah otrčati na šišanje kod frizera. U zavisnosti od stepena štete koju ste napravile, možda ćete moći da spasite dužinu, bez šišanja, ili uz minimalno skraćivanje krajeva. Ovo su naših 5 saveta za spašavanje nagorele kose.

Savet #1: Batalite toplotne styling uređaje

Možda ćete se ponovo naći u iskušenju da ispeglate kosu za posao, ali ako ste je već nagoreli – najbolje je da privremeno “raskinete” sa svim toplotnim styling aparatima (pegla, figaro, rotirajuća četka itd). Ako sušite kosu, probajte da je sušite na prirodan način, bez korišćenja fena.

spaljena kosa

Savet #2: Stilizujte kosu bez toplote

To što ćete privremeno bataliti peglu i figaro, ne znači da treba da idete ulicom bez frizure! Postoji jako puno frizura, koje ne koriste toplotu, a daju efekat podjednako sređene i stilizovane kose. Probajte viklere, tvistere, krpice, traku od bademantila, uz kombinaciju dobrih styling preparata za kosu.

Savet #3: Nabavite proizvode za ojačavanje dlake

Kosa koja je oštećena i “spaljena” od toplote zahteva dubinsku negu, na bazi ojačavajućih sastojaka. Odaberite šampon i balzam za jačanje dlake, i masku na bazi proteina, koji će popuniti oštećenja unutar dlake. Za kraj nege, odaberite kvalitetan serum koji zatvara ispucale i spaljene krajeve kose.

Naš predlog je MoroccanOil Mending Infusion za serum za krajeve, uz kombinaciju sa MoroccanOil Restorative proteinskom maskom za kosu.

Savet #4: Maske za kosu su vaš spas

Nabavite što kvalitetnije maske i tretmane za kosu, jer one mogu da zaista spasu vaše nagorele krajeve. Proteini uz maske će popuniti oštećenja i ojačati dlaku iznutra, a hidratantna maska će nahraniti dlaku i povratiti joj sjaj i elastičnost. Zato uvek kombinujte proteinsku i hidratantnu masku: proteinsku koristite jednom nedeljno, a za svako ostalo pranje kose – birajte hidratantnu.

Naš predlog hidratantne maske je MorocanOil Intense Hydration maska za kosu.

spaljena kosa

Savet #5: Pravac u frizerski salon

Ako ste isprobale sve metode – a krajevi vam i dalje izgledaju jako oštećeno i spaljeno, znajte da su makaze jedino pravo rešenje. Frizer će vam pomoći da odredite da li je i koliko potrebno da skratite kosu. On će vam možda preporučiti i neki salonski kondicionirajući tretman za dubinsku ishranu dlake.

Povezano: Kada je vreme da zamenite fen, presu i druge styling aparate za kosu?

Kako da sprečite “spaljivanje” kose?

Znamo da je lako zaneti se kada peglamo ili uvijamo kosu uz pomoć toplote. Uz ova tri pravila, više nikada nećete doći u situaciju da oštetite kosu od visoke temperature.

1. Koristite sprej za termičku zaštitu kose

Sprej koji je krerian da kosu štiti od visokih temperatura toplotnih styling aparata za kosu je dobar početak da sprečite katastrofu. On će zaštititi dlaku do određene temperature, i zato je vrlo koristan proizvod koji morate što pre nabaviti. Pre nego što posegnete za peglom ili figarom, kosu dobro naprskajte sprejem za termičku zaštitu kose.

spaljena kosa

2. Uklonite sve što vam odvlači pažnju

Scenario sa telefonom, koji smo pomenuli u uvodu, je vrlo čest. Ako planirate da kosu peglate ili uvijate toplotnim uređajem, odmah uklonite sve što vam može odvući pažnju, a to znači druge ukućnae, telefon, kompjuter itd. Neka to bude ekskluzivno vreme za vas, tokom kojeg ćete se skoncentrisati na stilizovanje kose.

3. Postavite tajmer

Ako i pored svega ovog, umete da se zanesete i izgubite osećaj za vreme – postavite tajmer na telefonu. Probajte da svaki pramen tretirate toplotom najkraće moguće vreme, i na najnižoj temperaturi, kako biste maksimalno zaštitile kosu.

Pročitajte još i: Da li vaša kosa miriše na paljevinu posle korišćenja prese ili figara? Evo kako da to da sprečite!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!