Da li vaša kosa miriše na “paljevinu” posle korišćenja prese ili fena? Evo kako to da sprečite!

miris paljevine u kosi

Kako biste postigli savršene lokne ili zaglađenu ravnu kosu – lako upadate u iskušenje da preterate sa toplotnim styling aparatima. Ali, ukoliko pojačate temperaturu previše (preko 200 C!), ili nenamerno provučete peglu kroz vlažnu kosu, sigurno ćete primetiti miris paljevine. Iako ćete ovaj miris lako oterati ako nanesete suvi šampon ili parfem za kosu, nekada ovaj miris može potrajati mnogo duže, čak i kada je kosa sveže oprana. U nastavku, otkrivamo zašto vam kosa miriše na paljevinu posle peglanja, i kako to da sprečite!

Zašto se javlja miris paljevine u kosi?

Ako koristite fen ili bilo koji toplotni styling aparat za kosu (presu, figaro, četku za ispravljanje), sigurno ste se nekada susreli sa neprijatnim mirisom spaljene kose. Ne samo što vas prati ovaj miris, već on služi i kao znak upozorenja da ste preterali sa toplotnim stilizovanjem kose. Ako miris ostje posle pranja, onda znajte da ste napravili ozbiljno toplotno oštećenje kose.

Ako pređete pramen kose vrelom peglom i držite ga predugo, ponavljate potez peglanja na jednom istom pramenu, ovako “spalujete” spoljašnji sloj dlake. Izgorećete kutikulu i molekularne elemente površine dlake. Zato osećate taj “pregoreli” miris, čak i kada je kosa čista i oprana. Na isti način možete “izgoreti” površinu dlake i kada ležite bez ikakve zaštite na suncu. Zato su SPF zaštita i termička zaštita dva proizvoda koja MORATE imati za zaštitu kose!

peglanje kose

Nažalost, kada ste spalili sloj kutikule, koja vašu kosu čini zdravom, miris paljevine neće nigde otići. Jedini način da obnovite štetu, jeste da je ošišate. Zato je jako važno da se brinete u kosi, i tretirate je sa istim poštovanjem kao i kožu lica.

Povezano: 5 saveta za peganje kose koji daju salonski efekat!

Kako da sprečite da vam kosa miriše na paljevinu?

#1: Ne prelazite 200 C

Pošto je ovaj neprijatan miris uzrokovan toplotnim oštećenjem i visokom temperaturom korišćenja styling aparata, potrudite se da vam temperatura aparata ne prelazi 200 C. I dalje ćete moći da stilizujete kosu, ali bez rizika od oštećenja. Isto je važno da koristite sprej za termičku zaštitu!

#2: Izbegavajte silikone

Dok su kreme za kosu na bazi aminokiselina i svile jako dobre za hidrataciju i zaštitu kose, proizvodi sa silikonima imaju suprotan efekat. Silikon se taloži na kutikuli, stvrdnjava je, a ona potom puca. Ovo ostavlja dlaku oslabljenom, a kutikulu otvorenom, što je čini ranjivom za buduća toplotna oštećenja.

Povezano: Top 6 hair styling tajni iz frizerskih salona!

#3: Uzimajte male sekcije

Najbolji način da izbegnte “gorenje” kose i miris paljevine, jeste da stilizujete male sekcije. Treba da radite u slojevima, i na taj način ćete svaki tanki pramen kratko tretirati toplotom, umesto da ga peglate više puta na visokoj temperaturi.

#4: Koristite sprej za termičku zaštitu

Ovo ne moramo ni da napominjemo – bez spreja za termičku zaštitu kose nemojte ni počinjati stilizovanje kose! Posle pranja kose, dobro je isfrotirajte i obilno naprskajte ovaj sprej. Na taj način će vaša kosa pretrpeti minimalno oštećenje, a njeno zdravlje, boja i tekstura biće zaštićeni od pregorevanja!

Naša preporuka je Subrina Professional Frizz Fighter losion za ispravljanje kose, sa termičkom zaštitom.

Pročitajte još i: Sprej za zaštitu kose od toplote – Kako deluje?

error: Content is protected !!