Najbolja ULJA za zimsku regeneraciju LICA: Top 5 predloga

ulja za lice

Zbog svoje masne teksture, ulje za lice je oduvek bilo “crna ovca” beauty sveta. Baš kao što su dobra za kosu, ishranu i druge namene, ulja su fenomenalna za hidrataciju i anti-aging kože, a da ne pominjemo sjaj! Mnoga ulja posvetljuju kožu, bore se protiv upala i akni, a mnoga imaju i anti-age efekat! Zato je jesen/zima idealan period da uvedete u noćni režim nege neko od biljnih ulja, a mi vam u nastavku donosimo čak 5 predloga najboljih zimskih uljanih varijanti za vašu kožu!

Najbolja zimska ulja za negu svih tipova kože

Napomena: ako imate aknoznu ili osetljivu kožu, obavezno pre korišćenja ulja na licu uradite “patch test”: testirajte ulje na maloj površini kože, kako biste videli reakciju.

#1: Arganovo ulje

Najbolje je za: suvu i zrelu kožu, bore

Arganovo ulje je poznatije kao “tečno zlato” zbog svojih efekata koji su poznati od davnina. Iako se primarno koristi u nezi kose, znajte da je arganovo ulje dragoceno i za kožu! Ekstrahuje se iz koštica plodova drveta argana, koje raste samo u Maroku. Poseduje visok nivo vitamina E, omega-3 masnih kiselina, i antioksidanata. Masne kiseline čine membrane ćelija kože zdravim, smanjuju upale i stimulišu rast kolagena. Arganovo ulje neverovatno hidira i hrani kožu, i zato je bolji izbor za zreliji i suvlji tip kože.

Povezano: Odaberite pravo ulje za lice za vaš tip kože!

arganovo ulje

#2: Ulje divljeg šipka

Najbolje je za: aknoznu kožu, ožiljke, pigmentacije, neujednačen ten

Ulje divljeg šipka (rose hip oil) se dobija iz semenki južnoameričkog grma ruže, i sadrži prirodne količine retinola, bez iritirajućih efekata. Osim retinola, ovo ulje sadrži esencijalne masne kiseline (omega-6) i vitamine A i C, koji ubrzavaju smenu starih i novih ćelija kože. Ako redovno koristite ulje divljeg šipka tokom nekoliko nedelja, primetićete značajnu promenu koja se tiče tamnih fleka, pega, ožiljaka ili drugih diskoloracija.

Retinolski efekat ovog ulja rezultira povećanjem zaliha kolagena i elastina, što znači da ćete dobiti i anti-aging efekat. Visoke koncentracije linoleične kiseline mogu pomoći aknoznoj koži.

ulje divljeg šipka

#3: Ulje avokada

Najbolje je za: suvu, osetljivu ili iritiranu kožu

Ulje avokada je bogoato vitaminom E i omega-3 masnim kiselinama, koji pomažu normalno funkcionisanje ćelija kože i umanjuju upale. Pošto je bogat emolijens, ulje avokada je idealno za one sa suvom, iritiranom ili kožom koja stari. Takođe, ulje avokada umiruje svrab i iritacije.

Povezano: Skvalan – super lagano ulje za lice koje ne masti kožu

ulje avokada

#4: Ulje šafranike

Najbolje je za: suvu, iritiranu kožu

Ulje šafranike (safflower oil) sadrži linoleičnu kiselinu, koja pomaže koži da stvori ceramide, vrstu lipida koji zadržavaju vodu unutar kože. Ulje šafranike je najbolje za upaljenum suvu kožu. Na primer, u odnosu na ulje argana, ulje šafranike je mnogo povoljnije, a daje sličan efekat. Takođe, možete konzumirati ulje šafranike (ono namenjeno ishrani), kako biste hidrirali kožu iznutra.

ulje šafranike

#5: Ulje jojobe

Najbolje je za: masnu, kombinovanu kožu i kožu sklonu aknama

Ako imate masnu kožu, a plašite se ulja – isprobajte ulje jojobe! Ono je idealno za masnije tipove kože, jer je po sastavu vrlo slično našem sebumu, stoga ne zapušava pore. Ulje jojobe poseduje antibakterijska i antifunalna svojstva, zato je idealno za osobe sa aknama. Puno je antioksidanata i hidrirajućih sastojaka. Takođe, ulje jojobe umiruje i hrani kožu, dok ujedno reguliše prekomerno lučenje sebuma. Kada nanesete na kožu ulje jojobe, koža šalje znak lojnim žlezdama, da ne proizvodi više sebuma za dodatnu hidrataciju. Zato će ga masnokošci obožavati!

jojobino ulje

Pročitajte još i: Da li se ulje za lice nanosi pre ili posle kreme?

error: Content is protected !!