Hair dilema: Da li na farbanje treba da dođete sa čistom ili prljavom kosom?

farbanje kose

Priznajte da je i vas ova dilema zbunila: da li treba da dođete na farbanje sa čistom ili prljavom kosom? Verovatno ste razmišljali: “zašto bih prala kosu, ako svakako idem u salon?”. Ali – ukoliko danima pre farbanja koristite šampon za suvo pranje i druge styling proizvode, znajte da ova praksa može poremetiti konačan efekat farbanja! Zato u nastavku razrešavamo ovu hair dilemu!

Čista vs. prljava kosa pre farbanja?

Iako možda dolazite na farbanje prljave kose, čisto jer vam je tako zgodnije, zapravo je ova praksa najbolja za zdravlje kose. Frizeri se slažu da bi na farbanje trebalo da dođete neoprane kose, jer prirodna ulja na skalpu štite kosu od agresivnih hemikalija. Masnoća služi kao dodatni sloj zaštite na dlaci, jer kada se otvara kutikula da primi boju, manje oštećenja ćete napraviti. Ujedno, boja će manje iritirati nežnu kožu glave. Što je kosa masnija, time ima više zaštite tokom procesa bojenja i blajhanja.

farbanje kose

Posle bojenja, odnosno blanša, kosa se svakako pere, tako da naslage nečistoće i sebuma neće zasmetati konačnom efektu boje. Osim toga, čista kosa otežava rad koloristi, posebno kod ručno bojenih tehnika, poput balajaža. Ako je kosa sveže oprana, razleteće se na sve strane, tako da je mnogo teže “ukrotiti” mladu, “babyhair” kosu. Nekada frizeri čak poprskaju kosu lakom po površini, ako je previše čista, kako bi naneli blanš.

Povezano: Šta sve treba da znate ako se farbate prvi put?

Da li nataloženi proizvodi na skalpu smetaju farbanju?

Iako masna kosa ne smeta tokom procesa farbanja, ipak, naslage proizvoda mogu uticati na krajnji efekat primanja boje. Suvi šampon, na primer, neće prekinuti proces farbanja, ali može promeniti teksturu kose i samim tim tehniku farbanja. Ako već koristite suvi šampon u danima pre termina za farbanje, postarajte se da ga nanosite samo na koren, a ne na dužinu.

Ako redovno koristite anti-frizz serume, sprejeve za teksturu ili toplotne styling proizvode, nemojte odjednom prestati, samo zato što idete na farbanje. Trebalo bi da na fabranje dođete onako kako izgledate svakog dana. Frizer treba da zna da li se, na primer, peglate svakog dana, ili često uvijate kosu, kako bi znao da pravilno postavi boju.

farbanje kose

Da li se boja ispira ako je operete prerano?

Kada se boja za kosu “legla” i proces farbanja se završio, ona se neće isprati niti izbledeti. Tako da slobodno možete posle salona otići u teretanu i potom se istuširati – boja neće mrdnuti! Ipak, važno je da koristite šampone bez sulfata, koji su formulisani za kosu koja je tretirana bojom. Tako ćete duže sačuvati vibrantnost boje i njenu nijansu.

Naš predlog je Subrina Professional PREMIUM šampon za bojenu kosu, bez sulfata!

Pročitajte još i: Pranje kose posle farbanja – sve što treba da znate!

error: Content is protected !!