Pranje kose posle farbanja – Sve što treba da znate!

pranje kose posle farbanja

Bilo da razmišljate o modernom balajažu ili ombre-u, sigurno ste zapitale da li treba da operete kosu pre odlaska na farbanje. Ili – koliko treba da čekate pre nego što operete kosu POSLE farbanja? Na kraju krajeva – cilj brige o farbanoj kosi jeste sprečavanje da ona izbledi, i zato je jako važno da obratite pažnju na rutinu pranja kose. Ako vas ova tema zanima – u nastavku vas čeka sve o pranju farbane kose!

Najčešća pitanja u vezi pranja farbane kose – odgovorena!

Koliko treba da čekate posle farbanja da biste oprali kosu?

Ako se farbate u salonu, pranje kose je regularni deo usluge farbanja, zato vas frizeri savetuju da to ne činite vi sami, kako dođete kući. To znači da ako morate da se istuširate posle farbanja, zaštitite kosu kapicom, i nikako je nemojte kvasiti. Ne postoji određeno vreme posle kojeg “smete” da operete kosu nakon farbanja. U prevodu – operite je kada osetite da više nije čista!

farbanje kose

Koliko često se pere farbana kosa?

Ako ste se ofarbali po prvi put, verovatno ćete morati da podesite vašu nedelju rutinu pranja kose, kako ne biste rizikovali da je prečesto perete. Kosa koja je farbana sa dosta pigmenta, može izgledate bleđe i bleđe što je češće perete. Ako je moguće, perite je idealno na 3 dana.

Kada razmišljate o nedeljnom broju pranja kose, imajte na umu njenu teksturu. Ako vam je kosa kovrdžava/talasasta, ili imate suvu kosu, možete proći čak i sa pranjem jednom nedeljno. Ali, ako vam je kosa tanka i masti se često – perite je svaki drugi dan.

Povezano: Kako se pravilno pere kosa?

Da li treba da operete kosu pre farbanja?

Ako blajhate i koren – odgovor je NE! Prirodna ulja koja se nalaze na kosi zapravo mogu zaštititi kožu glave tokom procesa farbanja. Generalno – uvek pratite uputstvo za farbanje, bez obzira koju kućnu farbu korisitte.

pranje kose

Da li je važno čime perete kosu?

Ako ste se upravo ofarbale – sklonite se od regularnog šampona! Farbana kosa se mora prati šamponima koje će odgovoriti zadatku očuvanja boje. Tokom farbanja, dlaka se oštećuje i kutikula se krnji, čineći kosu grubom ili beživotnom. Pošto je prirodna zaštitna barijera dlake oštećena tokom procesa, to dozvoljava boji da sklizne niz dlaku. Na kraju – vaša kosa će delovati bledo i isprano.

Zato je jako važno da koristite šampone namenjene farbanoj kosi, i po mogućstvu – BEZ sulfatnih soli, koji dodatno čine da se boja brže ispire.

Mi vam predlažemo Subrina PREMIUM Echoes šampon za farbanu kosu bez sulfata, koji je obogaćen prirodnim uljima i maslacima.

Ako ste nova ili sezonska plavuša, ubacite ljubičasti šampon u rutinu nege, kako biste što duže održali blistavost i intenzitet plave boje, bez žutih tonova.

Naša preporuka je Subrina Professional Silver šampon za plavu i izbeljenu kosu.

ljubičasti šampon

Da li temperatura vode ima veze sa bojom kose?

O, da – itekako ima! Vruća voda otvara kutikulu, što je savršen recept da molekuli boje prosto skliznu i napuste dlaku. S druge strane – hladna voda zatvara kutikulu. Naravno, to ne znači da ćemo vruće kupke zameniti ledenim tuširanjem!

Najbolje je da kosu perete mlakom vodom, a završno ispiranje uradite hladnom. Nakon pranja kose, ako želite vruće tuširanje, najbolje je da zaštite kosu kapicom.

Pročitajte još i: 7 saveta kako da vam boja kose ne izbledi tokom leta

error: Content is protected !!