7 saveta kako vam boja kose NE IZBLEDI tokom leta

izbleđivanje boje kose

Nije važno da li imate smeđu, ljubičastu, crnu ili plavu kosu – nijedna od nas nije imuna na izgbleđivanje boje kose tokom letnjeg perioda. Ne postoji ništa što nas više frustira i nervira tokom letnjih dana. Ako zaista želite da “rastegnete” period između dva farbanja i produžite efekat vibrantne i sveže boje kose – u nastavku ispratite naše “anti-fading” savete za dugtrajniju boju tokom letnjih meseci!

Kako da sačuvate vibrantnu boju kose tokom leta?

#1: Nabavite filter za tuš

Tokom leta, kosu pereme češće nego u ostatku godine, zato je dobro da počnete od samog početka! Nabavite filter za glavu tuša, koji će eliminisati minerale iz vode i njihovo nakupljanje na kosi. Setite se da je naša voda izuzetno tvrda (prepuna minerala, poput kalcijuma). Ove naslage mogu kosu učiniti suvom i krtom, a da ne spominjemo koliko boja kose brže bledi kada se pere ovakvom vodom.

filter za tuš

#2: Ne perite kosu prečesto

Mimo filtera za tuš, prečesto pranje farbane kose je siguran put da boju jako brzo izbledite! Ako kosu perete svakog ili svakog drugog dana, postarajte se da napravite veće pauze između pranja. Optimalno je da kosu perete svaka tri dana, a između toga, da kosu osvežite suvim šamponom u spreju.

Kako ne biste dodatno kvasili kosu i onim danima kada je ne perete, nabavite kapicu za tuširanje i zaštitite kosu tokom tuširanja.

Povezano: Dužina, boja i nega – najbolji letnji saveti za negu kose

#3: Nabavite proizvode za farbanu kosu

Ukoliko kosu perete neadekvatnim šamponima, punim sulfata i jakih čistača – nijedan drugi savet sa ove liste vam neće pomoći! Zato, najpre uložite u kvalitetne, color-safe proizvode za farbanu kosu koji sadrže agense protiv izbleđivanja boje.

Formule ovakvih šampona, balzama i maski sadrže antioksidante koji se bore protiv svih faktora iz sredine, a koji utiču na vašu boju: poput UV zraka, polucije, dima, vremenskih uslova itd. Naravno – ovakvi proizvodi moraju biti BEZ sulfata, kako bi sprečili ispiranje boje.

#4: Adekvanta priprema kose pre plivanja

So iz morske vode, kao i hlor iz bazena utiču na diskoloraciju kose, dajući joj zelenkasti ton. Zato je jako važno da kosu pripremite pre plivanja, kako biste maksimalno zaštite boju. Temeljno nakvasite kosu slatkom vodom i nanesite leave-in kondicioner u spreju. Na ovaj način, sprečićete da dlaka upije hlor i izbeljivač vode, jer će već biti “napunjena” slatkom vodom i leave-in proizvodom.

Ukoliko nemate leave-in sprej pri ruci, i obično kokosovo ulje će sprečiti slanu vodu da se upije u dlaku.

#5: Kosu ispirajte hladnom vodom

Kada kosu ispirate posle šamponiranja ili kupanja u bazenu ili moru, potrudite se da to bude hladna voda. Topla voda će otvoriti kutikulu, čime se omogućava molekulima boje da prosto “pobegnu” iz dlake, a hladna voda zatvara kutikulu, štiteći vašu boju od izbleđivanja.

pranje kose

#6: Koristite jabukovo sirće

Kako biste još više zaštitili svaku farbanu vlas od ispiranja, isprobajte ovaj DIY trik: na kraju pranja kose, isperite je kupkom sa jabukovim sirćetom. Ono će zatvoriti kutikulu i dlaci dati sjaj. U flašu od 2 litre ubacite jedan čep jabukovog sirćeta i prelijte preko kose, kao kiselu kupku.

Povezano: Zdravlje i sjaj kose – zašto treba da je ispirate sirćetom?

#7: Koristite sprej sa UV zaštitom

Jedan od najvećih faktora izbleđivanja boje tokom letnjih dana jeste visok nivo UV radijacije! Ona oštećuje dlaku i čini da boja mnogo brže izbledi nego u ostatku godine. Zato nabavite kvalitetan UV zaštitni sprej za kosu i nanesite ga pre svakog izglaska iz kuće, kao leave-in proizvod.

Pročitajte još i: SPF zaštita kose od sunca – šta sve treba da znate?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!