Mineralna šminka: Zašto je tako dobra za vašu kožu?

mineralna šminka

Ako koristite i volite šminku, sigurno ste nekada čule za mineralni puder i niste bili sigurni šta to tačno znači i po čemu se razlikuje od “regularnog” pudera u prahu! Sa porastom “clean” beauty trendova i prirodne šminke, tako se ponovno javilo interesovanje za mineralnu šminku i sve benefite koje ona donosi koži. U nastavku vam otkrivamo sve o mineralnoj šminki!

Šta je tačno mineralna šminka?

Mineralna šminka je napravljena isključivo od minerala – materijala ekstrahovanih iz Zemlje. Glavni sastojci mineralne šminke su oksidi gvožđa i cinka, koji se melju u sitne, šimeraste čestice, kako bismo ih koristili na koži. Još od drevnih vremena, minerali se koriste za ukrašavanje tela i kože. Čak je i Kleopatra koristila minerale, kako bi se šminkala, a od tada, mineralna šminka je postala prava razvijena industrija.

mineralna šminka

“Regularna” vs. mineralna šminka?

Kada se pitate – pa u čemu je razlika između vašeg pudera u prahu iz drogerije i mineralnog pudera, sigurno znate da i vaš klasični puder sadrži mineralne sastojke poput mice i gvožđe-oksida? Tako je – ali regularna šminka sadrži i razne druge sastojke.

Mineralna šminka sadrži ISKLJUČIVO minerale, i po tome se razlikuje od regularne šminke, koja sadrži i druge sastojke poput vode, mineralnih ulja, konzervanasa, parfema i veštačkih pigmenata. Mineralna šminka ne sadrži niti jedan od tih sastojaka – samo čiste Zemljine minerale!

Povezano: Najčešće greške sa korišćenje pudera u prahu zbog kojih vam ten izgleda “brašnjavo”!

Od čega se sastoji mineralna šminka?

Kada govorimo o sastavu mineralne šminke, on sadrži samo čiste, fino mlevene minerale:

  • gvožđe-oksid: podešava nijansu pudera i prilagođava se boji tena
  • cink-oksid: deluje kao prirodni zaštitni faktor od sunca i anti-inflamatorni sastojak
  • mica prah: kreira instantni sjaj i šimera
  • titanium-dioksid: prirodni pigment sa zaštitnim faktorom
  • organska ulja (samo u mineralnim sjajevima za usne): umiruju kožu i drže formulaciju na mestu.
mineralin pigmenti

Zašto je mineralna šminka tako dobra za kožu?

#1: Toleriše je osetljiva koža

Pošto ne sadrži parabene, vezivne sastojke niti filere, mineralna šminka je potpuno prirodna i hipoalergenska. Stoga je odličan izbor za osetljivu kožu i sve one koji pate od problema sa kožom, poput akni, rozacee, psorijaze i ekcema. Mineralna šminka je idealna, ne samo za osetljivu kožu, već i za sve tipove!

#2: Idealna je za masnu i problematičnu kožu

Mineralna šminka je posebno naklonjena masnoj i problematičnoj koži, pošto minerali prirodno upijaju masnoću. Generalno, mineralni puderi u prahu imaju blistavi finiš, zbog pigmenata koji prelamaju svetlost, ali postoje i odlične matte verzije mineralnih pudera.

#3: Sadrži prirodnu SPF zaštitu

Još jedna prednost korišćenja mineralnih pudera je ta što sadrže prirodne sastojke koji deluju kao SPF zaštita, a to su titanium-dioksid i cink-oksid. Ovi prirodni minerale ujedno štite kožu od UV zračenja ali i umiruju kožu, i često su dva od svega 4, 5 sastojaka mineralnog pudera.

mineralni puder

#4: Postoje razne vrste mineralne šminke

Kada pomenemo mineralnu šminku, verovatno pomislite na mineralni puder u prahu! Istina, to je najpoznatija vrsta mineralne šminke, ali znajte da postoje mineralne senke, maskare, pa čak i sjajevi za usne! Prirodni pigmenti i i minerali se mogu ubaciti u bilo koju formulu i kreriati potpuno prirodan make-up proizvod, koji će tolerisati svaki tip kože!

Da li ste isprobale nešto od mineralne šminke? Pišite nam svoje utiske!

Pročitajte još i: Sve što ste hteli da znate o banana-puderu!

error: Content is protected !!