Kada je vreme da zamenite fen i druge stajling aparate za kosu?

Kada se radi o kosi – sve mi žene želimo da budemo “uradi sama” frizeri, a to je nemoguće bez dobrog fena, prese i figara za kosu. Ali da li treba da budemo zabrinuti oko roka trajanja ovih aparata? Kako ništa ne traje večno, pravilna  upotreba i održavanje fena i drugih hair aparata je uslov da oni dugo traju. U nastavku saznajte kako da prepoznate kada je vreme da se pozdravite sa starim fenom, presom ili figarom za kosu.

Prosečni radni vek fena za kosu je obično oko 800 sati, a stajling aparati poput prese i figara imaju radni vek između 500 i 1000 sati. Ako se ovi aparati ne koriste pravilno, i ne održavaju – njihov vek trajanja će se drastično smanjiti. Zamena starih i dotrajalih hair styling aparata je i vid bezbednosti!

4 znaka da treba da zamenite stajling aparat za kosu

#1: Proverite kablove i utičnice

Proverite da li su kablovi fena, pegle ili figara sprženi i da li im vire žice. Ovo, u kombinaciji sa oštećenim utičnicama može uzorkovati varnicu kada se aparat uključuje. Ovo je znak i upozorenje da može doći do kratkog spoja, što može biti veoma opasno!

#2: Pogledajte ploče na pegli za kosu

Ako su ploče vaše omiljene pegle za kosu oštećene ogrebotinama, udubljenjima ili se zaštitni sloj skinuo – ovo će uticati ne samo na stil vaše frizure, već i na pojačano oštećenje dlake. A da ne pominjemo da neravne ploče emituju neravnomernu temperaturu koja može spržiti pramen kose!

stajling aparati

#3: Pogledajte cev figara

Isto važi i za cev figara – ako je površina udubljena, izgrebana ili oštećena – znajte da morate kupiti novi! Ne želite da spržite kosu oštećenim figaro aparatom!

Povezano: Zašto i kako treba da čistite pribor i alat za kosu?

#4: Čudan miris

Ako primetite čudan miris paljevine dok koristite fen, presu ili figaro – to je znak da su unutrašnji motor i žice dotrajale, i da hair aparat mora biti zamenjen! Ne rizikujte da vam fen eksplodira u ruci.

#5:  Temperatura se menja

Ako vaša podešavanja temperature pokazuju znake promene, bilo da aparat slabo ili prejako greje, to je znak da je  stajling aparat dotrajao i više nema efikasnost kao ranije. Uopstalom, ovo može oštetiti i spržiti kosu, kožu i skalp!

Povezano: 7 stajling tajni za zdravu kosu

stajling aparati

Kako da produžite vek trajnja stajling aparatima?

  • Budite pažljivi prema kablovima i utičnicima – pažljivo ih ukačite i vadite i nikada ne čupajte kabl.
  • Očistite grejne ploče pegle i cev od figara – ostaci stajlling proizvoda ili ulja za kosu često završi na ovim grejnim telima skraćijući im radni vek.
  • Očistite fen za kosu – skinite mrežicu pozadi i očiste je od dlaka i prašine
  • Čuvajte ih na suvom i čistom mestu kako biste izbegli vlagu i prašinu, i lagano omotajte kablove
  • Pročitajte i pratite uputstvo proizvođača!

Pročitajte još i: Kako da odaberete savršen fen, peglu i figaro za kosu?

error: Content is protected !!