Dermatolozi otkrivaju: Zašto vam se akne vraćaju više puta na istom mestu?

Sigurno ste više puta doživele da vam jedna ista bubuljica vraća više puta na identičnom mestu na licu. Iako je iscedite, ili ona sama nestane, uporno vam se vraća na svakih par nedelja. Ovo je česta pojava, koja ima veze sa porama koje su već traumatizovane od ranije, a sve ovo o ovoj temi saznali smo od dermatologa u nastavku teksta!

Zašto se akna vraća na istom mestu više puta?

Ova pojava je frustrirajuća, ali postoji nekoliko logičnih razloga zašto se ružne cirste ili beli mitiseri javljaju na istoj lokaciji za redom. Jedan razlog je taj što su određeni delovi lica podložnji iritaciji ili trenju. Spoljašnji faktori, poput naočara na nosu ili zaštitne maske na licu, mogu povećati šansu da vam se pore zapuše.

Ako ne možete identifikovati eksterni faktor, moguće je da su vam određene pore jednostavno podložnije punjenju od drugih. Ubrzana smena starih i novih ćelija su povezane sa hiperkeratozom, koja je prethodnik svih akni (povećano nakupljanje odumrlih stanica kože u pori).

Neke pore, posebno one koje su izložene ponavljanom stresu, toploti ili trenju, možda i dodirivanju, postaju proširene i skupljaju nečistoće mnogo brže nego ostale. Ove problematične pore će veoma lako postati bubuljice, jer se ova regija nikada ne očisti do kraja. Ove pore imaju oštećene zivode gde se sebum ubrzano nakuplja ispod kože. Kao rezultat, inflamacija će opet nastati na istom mestu, formirajući cistu.

Povezano: 7 razloga zašto vaše akne ne prolaze i kako to da rešite?

I hormoni igraju ulogu

Takođe, i hormonska slika igra ulogu kod bubuljica koje se konstantno ponavljaju. Genetika i uzrast utiču na to koje su regije lica najosetljivije na hormone. Tokom puberteta, lojne žlezde u T-zoni lica postaju osetljivije na nivo hormone, dok su kod odraslih žena, lojne žlezde u regiji brade najosetljivije na hormone. Ova osetljivost, u kombinaciji sa faktorima, poput proširenih pora i aktivnih lojnih žleuda mogu uzrokovati ponovnu pojavu akni na istom mestu.

Kako ih tretirati?

Pre nego što naučite kako da tretirate ovaj tip akni, važno je da znate da nema brzinskog rešenja. Neki bubuljicama, poput cisti, potreni su meseci kako bi se u potpunosti izlečile. Zato bi trebalo da koristite spot tretmane, kao efikasan način da se rešite cisti koje se ponovno formiraju. Ukoliko se problem javlja više puta sa jačom upalom, trebalo bi da konsultujete dermatologa. Svakako, odaberite čistač lica na bazi salicilne kiseline ili benzoil-peroksida, kako biste maksimalno pročistile pore i sprečile ponovnu pojavu akni na istom mestu.

Naša preporuka je Skinology SKIN RESCUE linija namenjena problematičnoj koži i saniranju bubuljica.

Pročitajte još i: Hormonske akne – zašto vam iskaču bubuljice pred ciklus i kako to da rešite?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!