Kako da zategnete opuštenu kožu tela – 6 načina!

Kako su nam topli dani na vidiku, to znači da ćemo otkrivati više kože. Ako patite od opuštene kože tela koja je izgubila svoju čvrstinu i tonus, znamo da ovaj period godine može biti frustrirajuć. Postoji mnogo razloga za opuštenu kožu tela, ali jedno je istinito – kada se koža opusti, teško se može vratiti u početno stanje. Ali – to nije nemoguće, jer vam u nastavku otkrivamo 6 načina kako da je zategnete!

Opuštena koža tela – razlozi

Opuštena koža tela može biti veoma neprijatan estetsku problem i tako uticati na samopouzdanje. Razlozi za njen nasatak može biti gubitak telesne mase, trudnoća, ili propratni efekti starenja kože. Najčešće regije tela na kojima se može javiti opuštana koža su:

 • stomak
 • lica
 • vrat
 • zadnjica
 • ruke
 • noge

Dok se one dame sa dubljim džepom i odlučuju na estetske zahvate koji repšavaju pitanje opuštene kože, mi vam otkrivamo alternative koje mogu biti prilično efikasne i barem ublažiti ovaj neprijatan estetski problem.

Fit woman with knee pain

#1: Vežbanje

Formiranje mišićne mase kroz treninge opterećenja može ublažiti izgled opuštene kože koja bisi, posebno ako je nasatala naglim gubitkom velikog broja kilograma. Ako višak masnoće “raširi” kožu tokom dugog perioda vremena, koža moža izgubiti svoju sposobnost da se “vrati” u početno stanje posle mršavljenja. Ovaj problem se rešava tako što ćete gubitak masnoće nadoknaditi mišićom masom.

Povezano: Vežbanje za one koji ne vole klasične treninge – 3 predloga!

#2: Kreme za zatezanje kože

Dok su efekti krema za zatezanje kože često veoma suptilni, oni mogu uticati na vidljivi pomak u pitanju elastičnosti i zategnutosti kože, posebno kod kože koja vapi  za hidratacijom. Često se rezultati mogu videti odmah, ali nisu dugotrajni. Efektivna hidratacija može privremeno umanjiti fine linije i bore, tako da se one manje vide. Dobar izbor krema zatezanje kože uključuje one koje sadrže retinol, kolagen, vitamin C, koenzim Q10.

Predlažemo vam Eveline Losion za telo sa uljem argana i makadamije, koji ima svojstvo zatezanja kože.

eveline krema

pretty girl applying body lotion

#3: Masaža opuštene regije

Masiranje opuštene kože može pojačati protok krvi i pomoći u otklanjanju efekata starenja kože. Redovna masaža kremom za zatezanje kože može dodatno pojačati dejstvo firming kreme. Osim masaže, korisno je da primenjujete slani ili šećerni piling kože tela, koji će podstaći cirkulaciju.

Povezano: Ovaj deo tela zapostavljate, a sklon je borama!

#4: Suplementi

Ne postoji magična pilula koja će zategnuti opuštenu kožu, ali unošenje suplemanata može itekako pomoći koži dapovrati svoj elasticitet i jedrinu. Evo koje suplemente treba da dodate kako biste zategli kožu tela (a i lica):

 • kolagen – naučne studije iz 2015. su potvrdile da dodatna suplementacija ovog proteina može sprečiti negativne efekate starenja kože, a medju njima je i opuštanja kože. Oblik kolagena koji vam je potreban je collagen hydrolysate.
 • proteini – aminokiseline iz proteina (lisin i prolin) su ključni gradivni elementi za prirodnu proizvodnju kolagena unutar tela.
 • vitamin C – našem telu je potreban vitamin C kako bi sam sintetisao kolagen. Zato unosite dnevnu dozu vitamina C, i kroz voće, ali i kroz suplemente.
 • želatin – želatin je kuvani životinjski kolagen. Goveđi želatin je odličan izvor glicina, elementa koji učestvuje u proizvodnji kolagena u našem telu.

Supplements

#5: Kozmetički tretmani

Mnogi kozmetički tretmani koji se rade u salonu su dobra alternativa hirirškom zatezanju opuštene kože. To su:

 • hemijski pilinzi – uklanjanje spoljašnjeg sloja stare kože može umanjiti izgled opušene kože koja visi.
 • laserski piling – sličan efekat ima kao i hemijski, s tim da toplota lasera zagreva donji sloj kože i time stimuliše proizvodnju kolagena
 • ultrazvučno zatezanje kože – koristi se toplota, koja zagreva dublje slojeve kože i promoviše proizvodnju kolagena
 • radiotalasni tretmani – sličan efekat kao prethodna dva.
 • IPL/RF kombinacijski tretmani – takođe se zasnivanju na zagrevanju kože

Pročitajte još i: Anti-aging tela – Sprečite starenje kože tela uz TOP savete!

error: Content is protected !!