10 profesionalnih saveta frizera za negu duge kose

duga kosa

Duga kosa je specifična za negu, jer ima drugačije potrebe nego kratka kosa. Za početak – duga kosa se lakše mrsi, posebno ako je farbana. Takođe, lakše se kida i oštećuje od svakodnvnih aktivnosti (samo se setite nošenja šala ili vezivanje kose zbog treninga). Što je kosa duža, to je obično osetljivija i lomljivija – zato morate biti ekstra nežni prema njoj. Jednostavno rečeno – duga kosa je specijalna i potrebno je da je tretirate tako. Zato vam prenosimo 10 ekspertskih saveta frizera za dugu i ekstra dugu kosu.

Nega duge kose – saveti koje bi trebalo da sledite

#1: Redovno skraćujte krajeve

Razumemo da imate dugu kosu koju želite da sačuvate, ali redovno skraćivanje oštećenih krajeva mora biti deo vaše rutine nege. Šišanje vas rešava rascvetalih i oštećenih krajeva. Na svakih 10-12 nedelja zakažite skraćivanje krajeva, ili na 6-8 nedelja, za farbanu kosu. Na taj način, vaša kosa će biti zdrava i uredna.

#2: Razmrsite je svakodnevno

Duga kosa je mnogo podložnija mršenju od kratke, zato je svakodnevno češljanje blagotvorno za sprečavanje formiranja čvorova. Najbolji tip četke za dugu kosu jestu one sa kombinacijom najlonskih iglica i onih od prirodne dlake divlje svinje. Sa ovakvom četkom ćete najlakše rasporediti prirodna ulja.

Naša preporuka su Wet Brush Shine Enhancer četke, sa kombinacijom iglica i prirodnih čekinja divlje svinje.

nega duge kose

#3: Pažljivo se češljajte

Vlasnice duge i jako duge kose moraju biti naročito pažljive kada se češljaju. Ukoliko to radite sa mokrom kosom (što se ne preporučuje), uvek naprskajte leave-in sprej za raščešljavanje i koristite detangle češljeve sa širokim zupcima. Radite po sekcijama, od krajeva, pa postupno ka korenu. Ovako ćete olabaviti čvorove i zapetljane delove kose.

#4: Uvedite preparat protiv pucanja krajeva

Osobe sa dugom kosom moraju biti posebno pažljive kada neguju krajeve. Rascvetali krajevi mogu učiniti da kosa deluje tanje nego što jeste, a duga kosa je podložnija pucanju krajeva. Pregrubo češljanje, feniranje na jakoj temperaturi, često vezivanje kose, odeća, i aksesoari mogu učiniti da vam krajevi brzo popucaju. Zato uvedite Moroccanoil Mending Infusion serum protiv rascvetalih krajeva.

nega duge kose

#5: Ne perite kosu često

Kosi i koži glave su preko potrebna prirodna ulja, koja hrane i čine ih zdravima. Pranje kose na svaki treći dan je u redu, ali ne češće od toga, posebno ako imate dugu kosu. Jedna od čestih grešaka je da nanosite šampon na celu dužinu kose! Šampon se nanosi SAMO na teme, a ostatak pene možete razvući na dužinu.

nega duge kose

#6: Ne preskačite regenerator

Još jedna preporuka frizera za sjajnu, dugu i zdravu kosu jeste regenerator. Ovaj proizvod je prilično potcenjen, ali ne smemo zaboraviti da on hidira, omekšava vlas, reparira oštećenja i sprečava frizz efekat. Nanesite regenerator posle pranja kose, od polovine dužine do krajeva. Izbegavajte nanošenje regeneratora na teme, jer ovo može zamastiti dugu kosu.

Povezano: Regenerator i maska za kosu – da li jedan proizvod može da zameni drugi?

#7: Birajte adekvatne proizvode za negu

Duga kosa je često tanka i sklona mašćenju, jer dužina “vuče” dlaku da se zalepi za teme mnogo brže nego kod drugih tipova kose. Odaberite lagane šampone za volumen kose, a ishranu i reparaciju dlake prepustite regeneratorima i maskama za kosu. Uvek koristite sprej za termičku zaštitu kose pre stilizovanja.

#8: Uradite dubinsko pakovanje kose jednom nedeljno

Ako svojoj koži pružate nedeljne tretmane i maske, zašto to ne biste uradili i za kosu! Odaberite kvalitetnu masku za dubinsku hidrataciju i ostavite je na kosi barem sat ili dva, pre ispiranja. Takođe, napravite miks toplih ulja kokosa i jojobe, ukoliko vam je koža glave suva. Potom, kosu šamponirajte normalno.

Naša preporuka je Moroccanoil Weightless Hydration maska za kosu.

nega duge kose

#9: Nosite opuštenije frizure

Konjski rep i punđa su zgodni načini da kosu sklonite sa lica, ali prejako stezanje kose uzrokuje stres i čupanje kose. Sledite generalno pravilo: što je frizura opuštenija, manja je tenzija na kutikuli. Pletenice su jedna od opuštenih frizura, kao i lagana punđa na vrh glave. Odaberite možda i polupodignutu kosu.

#10: Menjajte način na koji nosite kosu

Profesionalci sugerišu da bi trebalo da izbegavate iste šablone tenzije na kosi, koji uzrokuju oštećenje. Umesto što uvek nosite punđu, promenite stil, i napravite rep ili pletenicu. I naravno – nosite kosu što više puštenu.

Pročitajte još i: Da li kosa zaista brže raste ako se češće šiša?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!