3 najčešće istine i zablude o pranju i šišanju kose

By  |  0 Comments

Sigurno ste već puno puta čuli oprečne stavove i mišljenja o tome koliko često se treba šišati,tj. skraćivati krajeve i prati kosu. Ovim tekstom rešavamo sve dileme!.

Koliko često zaista treba da perete kosu i skraćujete krajeve

Često ćete čuti da krajeve treba skraćujete svakog meseca. Da li je to zaista tačno? I da li kosa više opada i brže se masti ako je češće perete ili je suprotno?

1. Krajeve treba skratiti 1 mesečno

Netačno! Rast kose je individualan a zdravlje kose zavisi od toga da li je farbate ili ne, da li koristite toplotne alate ili ne. Zato se ne može reći univerzalno vreme za skraćivanje krajeva. Ipak savetuje se da to učinite na 2-3 meseca, osim ako vam kosa nije baš oštećena. U tom slučaju savetuje se na do 2 meseca. Ako vam je kosa zdrava i retko je fenirate, peglate i uvijate figarom, poseta frizeru može da se odloži na 3 i više meseci.

skracivanje krajeva

2. Kada se kosa redovno šiša, brže raste

Netačno! I tačno! 🙂  Rast kose nema direktne veze sa šišanjem ali ako ne skratite kosu kada treba, ona će početi da opada, stanjiće se i samim tim će vam se činiti da sporije raste. Zato, ne preskačite posetu frizeru kad je vreme!

3. Kosu ne treba prati svaki dan

Tačno! Ako je perete baš svakog dana, rizikujete da narušite lučenje lojnih žlezda i da se kosa još više i brže masti. Svakodnevno pranje moguće je samo ukoliko koristite blage šampone bez sulfata koji su namenjeni sakodnevnom korišćenju. Osim toga, ako svakog dana perete kosu, morate je i osušiti pa ako koristite fen eto dodatnog razloga zašto da to izbegnete.

pranje kose

 Koliko često perete kosu i skraćujete krajeve? Da li mislite da bi trebalo da to činite ređe/češće?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!