Tipovi gojaznosti i kako da pobedite višak kilograma

By  |  0 Comments

Nije neophodno kao što se obično misli imati gvozdenu volju da bi se skinulo nekoliko kilograma. Sa nešto organizovane umerenosti u svakodnevnom životu uspećete da smanjite gojaznost ukoliko ona nije dobila razmere bolesti. Pokušajte prvo sami da analizirate svoj slučaj a ako ne uspete potražite savet od lekara.

Različiti tipovi gojaznosti

Najbolje je sa kurom mršavjenja početi u proleće, u toku leta ili početkom jeseni. Apetit je tada po pravilu manji nego u hladnim mesecima, a organizam je manje podložan infekcijama. Što se tiče godina starosti utvrđeno je da se najbolje i najbrže može slabiti između 25-te i 30-te godine.

Višak masti:

Za priličan broj žena nije pogrešno reći da su „masne“. To su obično osobe koje rado i dobro jedu. Masti se prvo javljaju u gornjem delu tela na potiljku, vratu, ramenima ii grudima. Ponekad se masti odmah rasporede i po celom telu, gojaznost se razvija polako i postepeno. Istraživanja pokazuju da su gojaznije živahne, vesele i duhovite žene.

Višak vode:

Najveći broj gojaznih žena su one koje su podlivene vodom i solima. Njihova gojaznost nema veze sa ishranom već je rezultat nagomilavanja vode i soli u tkivu, pojavljuje se usled nervnih šokova, hormonalnih poremećaja i pojavljuje se jako često i kod vrlo mladih devojaka. Najviše stradaju struk, butine i kukovi, čak se i lice ponekad zaokrugli pa izgleda kao naduvano.

Ova vrsta gojaznosti sa sobom češće donosi i celulit (napravite kremu od koje se celulit plaši), osobe koje pate od nje osećaju se umorno, često su žedne, lako obole od promrzlina, noge su im suve i hladne a ciklus neuredan.

gojaznost na stomaku i butinama

Nasledni faktor:

Ima žena koje se nakon nekoliko kolača naglo ugoje a ima njih koje jedu kolko god žele a težina im se ne menja. Sama ta pojava ukazuje na to da uzroci gojaznosti mogu biti različiti kao što je nasledni faktor recimo. Čak 40 % posto gojazne dece je nasledilo to od svojih roditelja. Deca nasleđuju sklonost tkiva prema nagomilavanju masnoće. Takođe i spoljni uzroci imaju dosta uticaja. Vrlo često gojaznost dolazi zbog prekomernog unosa hrane ali takođe i od gaziranih i alkoholnih pića.

Unutrašnji uzroci:

Stanje nespokojstva, uznemirenost, stalna uzbuđenja i nervna napetost takođe mogu biti uzroci gojaznosti. Razočarenje, zavist, gnev kao i zadovoljstvo i radost mogu uticati na povećanje kilograma takođe dok nekom mogu pomoći u skidanju istih.

Kako se se osloboditi viška kilograma?

Gojaznost se može lečiti kod lekara, zdravim dijetama odnosno određenim režimom ishrane i telesnim vežbama. Najefikasnije su vežbanje i dijeta u kompletu, mogu se koristiti stalno bez posledica za organizam. Masaže mogu pomoći osobama koje su gojazne usled zadržavanja vode i soli u organizmu, takođe može pomoći i kod lečenja celulita.

dijeta i vezbanje

Bez obzira koja je vrsta gojaznosti u pitanju nikako nemojte gladovati, bitno je samo da sredite način ishrane i uvedete određeni režim uz pomoć lekara ili nutricioniste kojeg ćete se pridržavati.

Napisano uz pomoć knjige postati i ostati lepa Olge Pešić.

Autor teksta:“Nega vrata – Najčešće zapostavljena“, Tijana blog SJZ

*******************************************************
sreca je zdravljeImam 33 godine, srećno sam udata, završila srednju Ekonomsku školu, volim prirodu i životinje. Sa 24 godine sam pobedila tumor jajnika i od tada zdravo živim i zdravo se hranim. Životni san mi je da postanem majka. Volim da pišem stihove, da čitam i jedan od ciljeva mi je da pokušam što više da ljudima kroz tekstove koje pišem na svom blogu skrenem pažnju na to koliko je zdravlje bitno u životu. Zbog toga je moj blog nastao i dobio naziv koji ima :). 

*************************************************************************

Pratite svoj omiljeni ženski portal i na društvenim mrežama:

YouTube, Facebook, Instagram, Twitter.

*************************************************************************

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!