Pet tibetanaca: Drevne vežbe za mladost i vitalnost

U užurbanoj svakodnevici je teško da izdvojimo vreme za sebe, svoje zdravlje i fitnes. Posebno kada je zimski period. Zato vam otkrivamo “Pet tibetanaca“, drevnu formu joge tibetanskih budista koje pomlađuju čitav organizam fizički, ali i psihički. Najbolje od svega je što ove vežbe ne zahtevaju ništa osim malo vremena, a možete ih raditi u svom domu!

Smatra se da su vežbe “Pet tibetanaca” nastale pre oko 2500 godina, i da su ih budistički monasi koristili da bi živeli duže i srećnije. Ove vežbe otkrio je i opisao Peter Kelder u svojoj knjizi “Drevna tajna fontane mladosti”. Ove vežbice zaista jesu to – jer ako se redovno praktikuju, podmladjuju čitav organizam, donose mir i sklad u vašem životu, a vi ćete se osećati fenomenalno!

Pet tibetanaca – cilj vežbi

Cilj “Pet tibetanaca” je izvođenje 5 različitih vežbica, svakog dana, pri čemu povećavate broj ponavljanja svake vežbice koliko je vama prijatno, dok ne dostignete broj ponavljanja od 21. Ove vežbe podstiču prolazak energije kroz sve čakre.

“Pet tibetanaca” donose sledeće benefite za organizam:

  • podmladjuju organizam
  • potpomažu rad disajnih organa
  • pomažu kod artritisa i reume
  • smanjuju bol u ledjima
  • poboljšavaju san
  • smanjuje napetost i depresiju
  • pomažu mršavljenju
  • povećavaju fizički snagu i izdržljivost
  • povećavaju koncentraciju i pamćenje
  • blagotvorno deluju na psihičko i emocionalno zdravlje

Kako se vežba?

Broj ponavljanje sa kojim počinjete mora biti neparni broj: dakle 1, 3, 5, 7… Svake nedelje treba da povećate broj ponavljanja svake vežbice za dva. Kada dostignete broj ponavljanja od 21, ne povećavate broj ponavljanja, već nastavljate sa tim. Vežbe se izvode svakodnevno, a zahtevaju jako malo vremena: 5 vežbica sa 21 ponavljanjem svake ne iziskuje više od 10 minuta svakog dana!

Povezano: Vežbanje za one koji ne vole klasične treninge – 3 predloga

Pet tibetanaca – tok vežbi

Tibetanac #1:

Stanite uspravno, sa nogama i rukama raširenim u visini ramena. Lagano se okrećite u smeru kazaljke na satu. Fokusirajte se na jednu tačku u prostoru ispred vas kako ne biste osetili vrtoglavicu.

pet tibetanaca

Tibetanac #2:

Druga vežba je da legnete da leđa na pod i ispružite noge u potpunosti ka napred. Vežba se radi tako što podižete obe noge u vis zajedno sa glavom, dok ruke držite pored tela ispruženo, ili ispod zadnjice. U isto vreme treba da udahnete i podignete skupljene noge u vis. Kolena moraju biti ispravljena. Kada spuštate noge na zemlju, zada istovremeno izdišete.

pet tibetanaca

Tibetanac #3:

Kliknite skupljenih nogu, pod uglom od 90 stepeni u odnosu na podlogu, ruke držite uz sebe. Udahnite i glavu polako nagnite napred što više možete, tako da dodirnete grudni koš. Zati izadhnite i nagnite glavu unazad, savijajući kičmu.

pet tibetanaca

Tibetanac #4:

Sedite na pod ispruženih nogu i ispravljenih ledja, dok su vam ruke ispravljene uz telo. Polako počnite da se podižete, oslanjajući se na šake i stopala. Ruke vam moraju ostati ispružene, a noge savijene pod uglom od 90 stepeni (slično kao kad pravite “most”, ali su i ruke i noge pod uglom od 90 stepeni). Lagano se vratite u prvobitni položaj i opustite se pre sledećeg ponavljanja.

pet tibetanaca

Tibetanac #5:

Lezite na stomak i izvijte leđa na gore kako biste zauzeli pozu gde su vam samo stopala na podu. Oslanjajte se na ruke koje treba da su postavljene malo šire od širine ramena, dok noge u širini postavljenih ruku. Onda gurnite kukove što više u vis, tako da se ono izvije ka spolja. Onda se lagano vratite u početnu pozu.

pet tibetanaca

Video-tutorijal za vežbe “Pet tibetanaca” pogledajte OVDE:

Pročitajte još i: 10 saveta kako da se pokrenete na prolećno vežbanje

error: Content is protected !!