Zašto vam kosa više ne raste?

rast kose

Da li vam se ikad desilo da se ofarbate, a posle par nedelja primećujete izrastak, ali vam se kosa ne čini duža? Ili situacija kada se ne šišate mesecima, a dužina kose vam je i dalje ista? Ovo je čest problem mnogih žena, da jednostavno ne mogu da puste kosu da izraste, jer ona stane u nekom momentu sa rastom. Zato saznajte šta je uzrok ovome.

Razlozi zašto je vaša kosa prestala da raste

1. Lomljenje

Kosa raste prosečnih 1 cm mesečno. To znači da kosa poraste oko 12 cm godišnje. Ako vaša kosa ne dobija pravilnu negu koja joj je potrebna za njen tip, i ako je sklona lomljenju onoliko koliko brzo raste – ostaće iste dužine dok ne promenite loše navike poput: prečestog stilizovanja toplotnim aparatima, hemijskog tretiranja ili agresivnog stilizovanja kose.

Povezano: Provereni trikovi za brži rast kose

rast kose

2. Cvetanje krajeva

Svi smo imali ovaj problem sa kosom: kada dlaka pukne na dva ili tri dela, jer ne prima doovljno nutrijenata. Ovo cvetanje se penje vertikalno duž dlake, rezultujući lomljenjem krajeva. Iako vaša kosa raste iz korena, ona se možda istovremeno lomi na krajevima, što znači da vam se dužina ne pomera. Zato čim krajevi krenu da cvetaju – ošišajte ih!

Predlažemo vam Marrakesh ENDZ, tretman za prevenciju pucanja krajeva, na bazi ulja argana, konoplje i proteina.

3. Genetika

Ponekad rast i zdravlje kose zavisi od čiste genetike. Svako ima svoj specifični ciklus rasta kose. Zato kosa prestaje da kada prodje odredjeni vremenski period,  a to nema veze sa dostignutom dužinom. Kada kosta dostigne kraj svoj ciklusa rasta, ona više ne raste, dakle ili se lomi, opada ili se ošiša.

Svaki pramen kose ima svoj ciklus, zato imamo različite dužine dlaka na glavi. Taj ciklus traje od 2 do 6 godina i koliko god da je lepo održavate, ona ne može porasti više od toga, samo zbog vašeg DNK.

rast kose

4. Vaše godine

Baš kao i genetika, i vaše godine mogu biti razlog zašto vam kosa više ne raste. Ceo život stilizovanja, tretiranja, blajhanja i farbanja doprineo je oslabljivanju kose kako starite. Zato je početni ciklus od možda 6 godina spao na samo dve. Što više starite, skalp proizvodi manje i manje ulja, dovodeći do suvlje i neukrotive kose koja je sklona lomljenju. Zato predlažemo da svake noći masirate skalp kako biste podstakli cirkulaciju i novi rast kose.

Povezano: Masažom skalpa stilumišite rast kose – EVO KAKO!

5. Ishrana

Izreka kaže: “ono si što jedeš”. Zdrva, uravnotežena ishrana puna vitamina znači više ishrane za vaš sklap, koji je odgovoran za brz rast zdrave, prelepe kose. Elementi koji su neophodni za zdravu kosu su: gvožđe, vitamin D, B kompleks i cink. Gvožđa ima u jajima, spanaći, piletini, vitamina D u lososu, pečurkama i priordnoj sunčevoj svetlosti, dok vitamina B ima u avokadu, jajima, žitaricama i zrnevlju. A cink se nalazi u jagnjetini, ćuretini i semenkama bundeve.

rast kose

6. Naslage na skalpu

Zdrav skalp znači zdravu kosu, a često zaboravljamo da negujemo skalp, jer smo fokusirani na krajeve kose. Nakupljanje proizvoda za stilizovanje i negu kose uz dodatak sebuma i znoja začepljuje folikule, što blokira dalji rast, a može uzrokovati i opadanje. Zato izbegavajte proizvode za kosu sa silikonima. Oni se talože na skalpu, a ne rastvara ih voda. Ako patite od nakupina na vlasišu, koristite povremeno šampon za dubinsko pranje kose kako bi vam sklap bio škriputavo čist!

Naša preporuka je Revlon Eksperience šampon za čišćenje skalpa Purity

Ako ništa od ovoga ne pomaže…

… onda posetite doktora! Na kraju dana, opadanje kose ili prestanak njenog rasta može dovesti u ekstremnom slučaju do alopecije, ili problema sa skalpom. Potažite pomoć lekara opšte prakse ili dermatologa koji će vas pregledati i posavetovati.

Pročitajte još i: Vreme je za šišanje – ovi znaci vam to sigurno govore!

error: Content is protected !!