4 tipa oštećenja kose i kako da ih tretirate

oštećenje kose

Čak i najbanalniji uzroci, poput sunčevog zračenja, mogu uzrokovati pucanje i oštećenje kose, koje se dešava baš svima. Iako se termin “oštećenje kose” svrstava u jednu kategoriju, određivanje tipa oštećenja je važno za tretiranje i sprečavanje da se ove stvari ponove. Najbolji frizeri za vas u nastavku otkrivaju načine na koje možete dijagnostifikovati oštećenje kose, uz preventivne savete kako da zaštitite kosu od daljih oštećenja.

4 tipa oštećenja kose

#1: Hemijsko oštećenje

Jedan od najčešćih tipova oštećenja kose jeste hemijsko oštećenje, koje se dešava kada se dlaka izlaže agresivnim hemikalijama, poput blanša, boja, kiselina za mini-val i keratinu za ispravljanje kose. Hemijski tretirana kosa postaje krta i lako puca. Na primer, kada blajhate kosu, hemikalije otvaraju kitkulu, rastvaraju originalni pigment i talože novu boju. Ovaj proces oslabljuje kosu, a hemikalije skidaju prirodna ulja koja dlaku čine elastičnom.

Kako biste sprešili hemijsko oštećenje vlasi, ključno je da koristite nežne proizvode za kosu i skalp. Proteinski tretmani su najvažniji u tom procesu, jer proteini iz ovakvih maski popunjavaju pukotine i oštećenja unutar dlake.

Povezano – Pet znakova da vam je potreban proteinski tretman kose

oštećenje kose

#2: Toplotno oštećenje

Toplotno oštećenje se dešava kada je dlaka izložena visokim temeperaturama. Ovo uključuje sve uređaje za toplotno stilizovanje, poput presi, figara i fena. Na ovaj način se oštećuje kutikula dlake i menja oblik keratinskih vlakana, što uzrokuje gubitak elastičnosti kose i frizz. Jedan od najlakših načina da kosu zaštitite jeste smanjivanje temperature kojom tretira kosu. Takođe, uvedite u rutinu nege kose sprej za toplotnu zaštitu, koji će delovati kao bvarijera između toplotnog alata i kose, dok ujedno zadržava vlagu.

#3: Oštećenje od sunca

Sunčevi zrači nisu štetni smao po kožu, već ujedno mogu oštetiti kutikulu dlake, čineći da ona postane suva i krta tokom vremena. Ovo oštećenje se može pojačati ako provodite mnogo vremena na suncu, bez šešira ili zaštite za kosu. Ono se dijagnostifikuje najčešće po suvim krajevima, stanjivanju kose kao i diskoloraciji (koja nastaje usled oksidacije boje).

Ovaj tip oštećenja kose se teško tretira, tako da je važno da se bacite na preventivne tretmane. Koristite sprej sa UV zaštitom, kako biste zaštitili kosu od oštećenja. Obnavljajte ovaj sprej tokom dana, a posebno ako više sati provodite na suncu. Šešir je obavezna zaštita kose od sunca.

oštećenje kose

#4: Mehaničko oštećenje

Ono se dešava kada se sa kosom grubo i neadekvatno postupa, a u to spada agresivno raščešlajvanje, preterano četkanje, tenzija od pletenica i stegnutih repova. Ovo oštećenje se najviše vidi tako što sredina dlake počne cvetati, a naravno, tu i je i preterano lomljenje dlake.

Rešenje je prilično jednostavno – izbegavajte frizure koje su jako čvrsto zategnute, koje vuku vlas, i nežno češljajte kosu, samo kada je suva. Uvedite u rutinu kvalitetan sprej za raščešljavanje kose, kako biste olakšali proces češljanja i smanjili mehaničko oštećenje.

Pročitajte još i – Kako se pravilno koristi sprej za zaštitu kose od toplote?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!