Da li i vi grešite: Kako se pravilno koristi sprej za zaštitu kose od toplote?

sprej za zaštitu kose od toplote

Hajde da priznamo: čak i sa najboljim styling proizvodima u našem beauty arsenalu, ipak nam je potrebno malo toplote kako bismo ukrotili, stilizovali i fiksirali frizuru. Bilo da kovrdže sušite difuzerom, fenirate kosu za volumen ili je ispravljate peglom za “sleek” stil, danas na tržištu postoji pregršt toplotnih aparata za stilizovanje kose. Ali, uz ponovljenu upotrebu, ovi uređaji mogu isušiti i oštetiti kosu. Zato tu uskače – proizvod za zaštitu kose od toplote! Ali, da li ga pravilno koristite? Saznajte u nastavku!

Sprej za termičku zaštitu kose – zašto vam treba?

Većina žena misli da je ovaj tip proizvoda samo marketinški trik, i da malo koji proizvod ovog tipa zaista “radi”. Dovoljno je da ukucate na bilo kojoj društvenoj mreži ili video platformi reči poput “thermic protection spray test” i da se uverite u to (test sa fiskalnim računom, koji reaguje na toplotu, tostom pa čak i svećom).

Naša dlaka se sastoji od dva sloja:

  • Unutrašnjeg korteksa, koji je ispunjen molekulima vode i keratinom
  • Spoljašnje kutikule, koja čini kosu glatkom i sjajnom
sprej za zaštitu kose od toplote

Eksperti ukazuju na to da izlaganje kose toploti zapravo čini da molekuli vode iz unutrašnjeg korteksa isparavaju, menjajući unutrašnju strkturu i mehanička svojstva dlake. Ovo vam dozvoljava da menjate patern dlake (da ispravite talase, ili uvijete ravnu kosu), ali ujedno može uzrokovati frizz i isušivanje kose. Visoke temperature ujedno formiraju pukotine u kutikuli, čineći kosu podložnijom daljim oštećenjima. Na kraju, toplota uzrokuje raspadanje keratina, prirorodnog proteina koji je gradivni element dlake. Ovo utiče na snagu i teksturu kose.

Povezano: Trik sa tostom – Proverite da li vaš sprej za zaštitu kose od toplote “radi”

Kako “radi” sprej za termičku zaštitu kose?

Kako se ovo ne bi dešavalo, treba koristiti sprej za termičku zaštitu kose. On kreira barijeru između styling uređaja i kose, zatvarajući vlagu unutar nje i braneći je od frizz efekta. Sprej za termičku zaštitu takođe izglađuje kutikulu, čineći kosu glatkom i nežnom. Kvalitetni termički sprejevi sadrže humektanse koji hidriraju vlas (pantenol, propilen glikol), aminokiseline (popout keratina) koji ojačavaju vlas, kao i prirodna ulja i ekstrakte. Neki proizvodi sadrže i siilkone i vodene polimere koji ostavljaju zaštitni film na kosi.  Da li bi ovaj tip proizvoda zaista “radio”, potrebno je da ga koristimo pravilno (što često nije slučaj).

sprej za zaštitu kose od toplote

Kako se pravilno koristi sprej za termičku zaštitu kose?

U zavisnosti od vrste proizvoda za termičku zaštitu kose, on se nanosi na suvu ili vlažnu kosu PRE korišćenja toplotnih uređaja za stilizovanje (fena, prese, figara, termičke četke, ili vrućih viklera). Proizvodi u formi termičke kreme se najbolje nanose na vlažnu kosu, pošto su gušće formule. Proizvodi u formi spreja ili seruma se mogu nanositi i na suvu i na vlažnu kosu. Ukoliko koristite srej, nanesite ga sa razdaljine od 15 cm na pramen.

Najpre, podelite kosu na sekcije, i nanesite proizvod na svaku sekciju (ili pramen) pre peglanja/uvijanja/feniranja. Raščešljajte kosu potom, kako biste rasporedili proizvod. Ukoliko naneste proizvod na celu kosu u nekoliko špriceva, poput laka za kosu, budite sigurni da nećete obložiti svaki pramen. Zato je aplikacija po pramenovima najbolje rešenje. Svakako, savetujemo vas da temeljno pročitate uputstvo za upotrebu proizvoda za termičku zaštitu kose.

Povezano: Celzijusi su važni – Da li peglate kosu na odgovaraćoj temperaturi?

sprej za zaštitu kose od toplote

Nakon toga, možete početi sa toplotnim stilizovanjem kose. Obratite pažnju i na to da proizvodi za termičku zaštitu kose štite obično do temperature od 230 C. Većina toplotih aparata i ima maksimalno podešavanje od 230 C, ali vas savetujemo da ove ekstremne temperature svakako izbegavate, kako biste minimizovali oštećenje vlasi.

Lepotica.rs preporučuje:

error: Content is protected !!