Celzijusi su važni: Da li peglate kosu na odgovarajućoj temperaturi?

peglanje kose

Kada je reč o toplotnom stilizovanju kose na regularnoj bazi, složićemo se da je to nemoguće bez oštećenja. Čak i ako koristite sprej za termičku zaštitu kose, on vas neće zaštititi 100%. Trik je da odaberete odgovarajuću temperaturu za peglanje kose, jer ćete tako sačuvati njen kvalitet, a ujedno postići sjaj i zdrav izgled!

Temperatura prese i tip kose

Temperatura prese za kosu se bira uvek prema TIPU kose. Kovrdžava i deblja dlaka će zahtevati višu temepraturu prese, dok će tankoj i ravnoj kosi biti dovoljna i niža.

peglanje kose

Tanka i svilena kosa

Ako je vaša kosa prirodno delikatna i tanka, morate je tretirati kao dragocenu svilu. Ovo je posebno važno ako je vaša kosa ujedno postala krhka usled tretiranja. Bilo da ste kosu blajhali, ispravljali hemijski ili radili mini-val – morate je tretirati sa puno nege. Ako peglate tanku ili tretiranu kosu, sigurna temperatura za vas je oko 175°C. Sve preko 195°C može uzrokovati ozbiljna oštećenja dlake.

Povezano: Prese za kosu – rešavamo najčešće dileme

Farbana kosa

Neka vaša boja traje duže, tako što ćete kosu peglati na temperaturi ispod 200°C. Smanjite temperaturu malo, kako biste sačuvali vibrantnost boje. Ovo je posebno važno za crvene nijanse, koje su sklone izbleđivanju.

Za termičku zaštitu farbane kose, predlažemo MoroccanOil Protect & Prevent sprej za kosu.

termička zaštita kose

Normalna kosa

Ako imate normalan tip kose, i dlaku koja nije ni previše debela ni tanka, a opet je netretirana – možete malo povećati temperaturu. Vaša idealna temperatura za peglanje je 200°C. Naravno, to na znači da ne treba da koristite termički sprej za zaštitu od toplote, kako biste sačuvali zdrav izgled kose.

Teksturisana i kovrdžava kosa

Ako je vaša kosa ultra-gusta, kovrdžava ili imate debelu dlaku, biće vam potrebno dosta toplote kako bi ona mogla da prodre unutar. Držite se stilizovanja na oko 230°C. Kada uradite grubo peglanje kose, onda možete sniziti temperaturu na oko 180°C.

peglanje kose

Zapamtite: preniska temperatura pegle za kosu nije rešenje, jer ćete morati u više poteza da prelazite svaki pramen.

Naša preporuka za termičku zaštitu kose je Subrina Professional Frizz Fighter, koji ujedno štiti od toplote stajling aparata, a takođe vas rešava frizz efekta.

termička zaštita kose

Pročitajte još i: 5 saveta za peglanje kose koji daju salonski efekat

error: Content is protected !!