Kompletan vodič kroz mirisne note parfema – Saznajte šta je “mirisni točak”!

mirisni točak

Kada smo u potrazi za novim parfemom, to može predstavljati izazov. U parfimeriji, dostupne su stotine različiith mirisa. Ukoliko niste upoznate sa mirisnim grupama i notama, proces pronalaska parfema koji vam odgovaraju može biti predugo. Zato je od velike koristi da poznajete nešto što se naziva “mirisni točak” (fragrance wheel) i porodice mirisa, pre nego što počnete. Sigurni smo da ste sve ove mirisne grupe osetili u nekom trenutku života, kroz različite parfeme ili svakodnevne situacije. Zato vam u nastavku donosimo sve o mirisnim porodicama i podgrupama.

Šta je tačno “mirisni točak”?

“Mirisni točak” je okrugli dijagram koji prikazuje različite mirisne grupa i podgrupe. Svi mirisi su grupisani prema sličnostima i razlikama, kako bi prikali njihove veze. Mirisne grupe koje se graniče jedna sa drugom dele zajedničke olfaktorne karakteristike, a one udalje su manje slične po mirisu.

Ovu mirisnu klasifikaciju razvio je parfemski ekspert Michael Edwards, kako bi pomogao prodavcima da efikasnije sugerišu predloge parfema svojim mušterijama. Svaka mirisna porodica (grupa) ima upečatljiv miris, dok su podgrupe mešane verzije ovih mirisa.

View this post on Instagram

A post shared by DECANT PARFUM/BOTOL PARFUM (@scentsible.id)

Vrste mirisnih porodica

Mirisne porodice se dele u 4 osnovne grupe:

 • Floralni mirisi
 • Orijentalni mirisi
 • Drvenasti mirisi i
 • Sveži mirisi.

Svaka porodica mirisa ima svoje podgrupe. Obično, svaki pojedinac gravitira prema određenoj mirisnoj porodici, kada bira parfem za sebe. Iz ovog razloga, korisno je da znate kojoj grupi mirisa ste privučeni, pre nego što krenete u potragu za novim parfemom. Iako na većini parfema nije naznačeno kojoj parfemskoj porodici pripadaju, to lako možete istražiti guglanjem parfemskih sastojaka i mirisnih nota za taj parfem.

Cvetna porodica mirisa

Cvetna (floralna) porodica mirisa je jedna od najčešćih i najpoznatijih, koja se koristi u mnogim parfemima. To su mirisne note koje se nalaze gotovo u svakom ženskon parfemu, iako se mogu ponekad naći i u muškim. Mirisne note ove porodice su poput sveže ubranog cveća ili imaju puderastu notu. Cvetni mirisi su idealni za proleće i leto. Tipične note su one poput ruže i jasmina.

Podgrupe ove mirisne porodice su:

 • Voćni mirisi: slatko, jestivo i tropsko voće, poput breskve, kruške i jabuke
 • Cvetni mirisi: mirišu poput sveže ubranog cveća (ruža, ljiljan)
 • Meki cvetni mirisi: mekane, puderaste i slatke note sa tračkom kremastog u sebi
 • Cvetno-orijentalni mirisi: cveće sa suptilnim začinskim notama.
mirisni točak

Orijentalna porodica mirisa

Orijentalna grupa mirisa se sastojci od bogatih, egzotičnih mirisa. To su one note začina, biljaka ili mirisi suvog, puderastog rezina. Oštre i upečatljive, ove note su često umekšane amberom ili slatkim notama. Orijentalni mirisi se često opisuju kao egzotični i zavodljivi. Tipični mirisi su: vanila, anis, myrrh smola.

Podgrupe ove mirisne porodice su:

 • Meki orijentalni mirisi: meke, cvetne note pomešane sa toplim začinima
 • Orijentalni miris: slatke, tople note poput cimeta, vanile i mošusa
 • Drveno-orijetantalne note: zemljni tonovi pačulija i sandalovine sa začinskim i cvetnim notama.
mirisni točak

Porodica drvenastih mirisa

Drvenasti parfemi su obično topli i zemljani, sa notama poput mirisnih štapića, sandalovine i pačulija, kao i kedra. Kako bi se ovi mirisi učinili suptilnijim, mešaju se sa citrusnim ili floralnim mirisima. Note u ovoj mirisnoj grupi se često opisuju kao drvene, gorke i zemljani. Tipični mirisi su: pačuli, vetiver, sandalovina.

Pogrupe ove mirisne porodice su:

 • Drveni mirisi: aromatično note kedra, sandalovine i vetivera
 • Mošusno-drvenasti mirisi: slatke, glatke i zemljane note, poput mahovine i ambera
 • Suvi mirisi: zadimljene i kožne note
mirisni točak

Porodica svežih mirisa

Fresh porodica mirisa označava čiste, sveže, svetle mirise. Biljne, citrusne i okeanske mirise, koji spadaju u ovu kategoriju. Najčešće se koriste u muškim parfemima, ali i u ženskim. Lepo se kombinuju sa začinskim notama, kako bi se kreirao robustniji miris. Aromatične note sa mogu mešati sa limunskim ili voćnim mirisima. Najčešće  note su: žalfija, bergamot, grepfrut.

Podgrupe ove porodice mirisa su:

 • Aromatični mirisi: čisti i sveži botanički mirisi, pomešani sa lavandom ili drvenastim mirisima.
 • Citrusni mirisi: sveže, jarke note mandarine, bergamota ili limunda
 • Vodeni mirisi: okeanski mirisi koji mirišu na morsku penu ili kišu sa okeanskim notama
 • Zeleni mirisi: mirišu na sveže pokošenu travu ili smrvljeno zeleno lišće.
mirisni točak

Kako se kombinuju ove porodice mirisa?

Kao i boje, određene mirisne porodice se dobro slažu. U ovome će vam pomoći točak mirisa. Podgrupe mirisnih porodica koje su jedna pored druge obično jako dobro idu zajedno. Takođe, možete odabrati jednu mirisnu podgrupu i kombinovati je sa onom nasuprot nje, u točku mirisa. Ove note su komplementarne jedna drugoj. Na primer, meke orijentalne note komplenetiraju citrusnim notama, a orijentalne dopunjavaju vodene note.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!