6 uzroka suve kože glave prema mišljenju dermatologa

suva koža glave

Suva koža na telu može da bude neugodna, ali suva koža glave je posebno neprijtno stanje. Svrab na skalpu može biti bolan, neprijatan, stresan, posebno, jer češanje uzrokuje ljuspice. Dok češanje suve kože glave pruža privremeno olakšanje, ono može uzrokovati ozbiljne iritacije i povrede kože. Dok postoji puno preparata koji tretiraju suvu kožu glave, prvi korak ka rešavanju problema je da pronađete uzrok. Kao što dermatolozi tvrde, krivci mogu biti razni – od skincare sastojaka, do raznih stanja kože glave.

Ovo su razlozi za suvu kožu glave

1. Sulfati

Mnogi sastojci imaju lošu reputaciju, a zapravo i nisu toliko loši. Sulfati su jedni od tih sastojaka. Oni mogu lišiti kožu prirodnih ulja, radi dubinskog čišćenja, ostavljaju kosu škriputavo čistom. Generalno se svodi na vrstu sulfata koja se nalazi u šamponu, koliko česte perete kosu, vaš tip kose i teksturu. Ipak, kada se dijagnostifikuje suva koža glave, dermatolozi uglavnom krive sulfate. Zato oni preporučuju da birate prirodne šampone, koji sadrže hidrirajuće sastojke.

2. Korišćenje iritirajućih proizvoda

Dobro formulisani proizvodi za kosu mogu poboljšati znake suve kože glave. Mnogi proizvodi za kosu sadrže sastojke i alergene koji uzrokuju iritaciju i upalu skalpa, poput mirisa. Ako nemate znake alergije ili iritacije, trebalo bi da probate šampone bez sulfata, ili one za osetljivo teme. Razmislite o tome da u upotrebu uključite umirujući serum za kožu glave.

Povezano – Kako da odaberete šampon za osetljivu kožu glave

suva koža glave

3. Vrela voda za pranje kose

Nema boljeg osećaja od tuširanja vrelom vodom – ali vaša koža glave i kosa ne uživaju u tome. Vrela voda kojom perete kosu može dovesti do isušivanja kože glave. Zato kosu perite i ispirajte mlakom vodom, kako biste očuvali poželjne nivoe hidratacije.

4. Reakcija na boju za kosu

Odabir boje za kosu je često veoma težak, ali ukoliko patite od suve kože glave, možda ćete morati da birate između boje za kosu i zdravlja kože glave. Jedan od najčešćih razloga za iritaciju jeste česti alergen kojij se može naći u boji za kosu, a to je PPD. Pronađite boje za kosu koje su formulisane bez ovog sastojka ili one na prirodnoj bazi.

Mi vam preporučujemo Moroccanoil DRY SCALP tretman za suvu kožu glave.

5. Sredinski faktori

Faktori iz spoljašnje sredine, poput hladnog vazduha i izlaganja suncu mogu biti čest razlog za suuv kožu glave. Oni su definitivno van naše kontrole, ali možemo preduzeti mere zaštite, kako bismo smanjili štetu koju čine ekstremno hladni vazduh i štetni UV zraci.

suva koža glave

6. Perut

Ako imate suvu kožu glave, sklonu svrabu, jedan od najčešćih razloga za to je – perut, poznatija još i kao seboreični dermatitis. Perut je inflamatorna reakcija na rast gljivice pod imenom malessezia, na koži. Perut uzrokuje svrab, suvoću i ljuspanje kože glave, što će vas naterati da kosu perete ređe. Ali, sa ređim pranjem kose, perut se pogoršava. Perut se tretira šamponima koji sadrže cink-piriton.

Pročitajte još i – Da li znate koji tip kože glave imate

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!