Nega kose počinje od skalpa: Da li znate koji tip kože glave imate?

Nije svaka koža glave ista – a to sigurno znate po vašem sklapu, koji je možda masan, dok vaša drugarica pati od suvog. Koža glave se razlikuje od osobe do osobe, a nekada i od dana do dana. Poznavanje tipa kože glave će umnogome pomoći da kvalitetnije negujete kosu. Ako niste znale, dve stvari određuju zdravlje i tip kože glave: pH vrednost i količina sebuma koja se proizvodi. Više o ovoj temi saznajte u nastavku teksta.

Šta određuje tip kože glave?

Kao što smo napomenuli u uvodu – pH balans i količina proizvedenog sebuma su dve osnovne stvari koje određuju tip kože glave. pH vrednost je skala koja određuje kiselost ili baznost određene sredine, a što se tiče kože glave, ona bi idealno trebalo da iznosi oko 4.5-5.5. Jednostavno rečeno, koža glave bi trebalo da ima blago kiselu sredinu, kako bi se zaštitili od bakterija. Ali ipak, previše kisela sredina može uzrokovati mašćenje i mršenje kose, dok premalo kiseline uklanja njenu prirodnu zaštitu, dozvoljavajući bakterijama i gljivicama da se razmnožavaju.

Osim oH balansa, prava količina prirodnih ulja takođe određuje zdravlje kože glave. Celom površinom kože glave nalaze se sebacealne žlezde koje proizvode prirodna ulja. One igraju vitalnu ulogu u davanju jačine i raskoši vašoj kosi.

tip kože glave

Tipovi kože glave – objašnjeni

Tip 1 – masna koža glave

Ako vaša kosa ravno prijanja uz kožu glave, deli se sama u masne pramenove, i osećate pojačano mašćenje već dan nakon pranja kose, onda imate previše aktivne sebacealne žlezde. Preterana proizvodnja sebuma stvara okruženje u kojem je nemoguće stilizovati kosu, ili još gore – možete imati ljuspavu perut. Dobre vesti su da ova masnoća zapravo hidira kosu, što pomaže kod smanjenja frizz-efekta, lomljenja i opadanja kose.

Kako da je balansirate? Počnite da čitate etikete na šamponima, i potražite one sa rečjima “balancing” ili “strenghtening”, jer vas oni mogu efikasno rešiti viška masnoće. Takođe, potrudite se da šampon dobro umasirate u kožu glave, kako biste uklonili upornu masnoću. Najbolje je da rebalansirate kožu glave uz pročišćavajući šampon, jednom u svakih nekoliko pranja kose. Ali pripazite – previše uklanjanja masnoće može imati suprotan efekat, jer se kosa trudi da nadoknadi manjak sebuma.

Mi vam predlažemo MoroccanOil Oily scalp treatment.

tip kože glave

Tip 2 – suva koža glave

Ako često imate osećaj svraba na temenu, uz česte puderaste čestice koje otpadaju sa kože glave (ovo nije perut, već znak suvoće temena), onda je suva koža glave krivac. Dva faktora doprinose ovom stanju: visok pH nivo i nedovoljna količina prirodnih masnoća. Visok pH nivo znači da vaša kosa ne može da se odbrani od bakterija, što može dovesti do opadanja kose i raznih stanja kože glave.

Suva koža glave se tretira na više načina – potražite tretmane za suvi skalp, koji će nahraniti kožu glave ili probajte tretmane uljima, koja se takože utrljavaju u kožu gave. Birajte nežne šampone, bogate hidrirajućim agensima, bez sulfata, kako biste povratili vlagu koži glave.

Naša preporuka je MoroccanOil Dry Scalp tretment.

tip kože glave

Tip 3 – kombinovana koža glave

Baš kao i koža na licu, i koža glave može biti kombinovana – neki delovi su suvi, a neki masni. Često se deava da imate suve delove kože glave, ispod koih se kriju naslage masnoće, ili masne “patch”-eve sa suvim krajevima – kombinovani skalp je očigleda po teksturi koje koja podseća na žicu. Rešavanja obog problema uključuje više načina delovanja.

Kombinovani skalp može biti rezultat osetljive kože. Birate blage šampone koji će rebalansirati kous i seurme koje će vratiti vlagu koži glave. Možete koristiti i spot tertmane, za pogođena delove skalpa.

Povezano: Poboljšajte rast kose uz ove DIY pilinge za skalp!

Tip 4 – normalna koža glave

Na kraju je tu normalna koža glave, koje povremeno može imati suve ili masne delove, u zavisnosti od vremena i aktivnosti tog dana. Najbolje je da tih dana ne dirate kosu, i pustite da se ona povrati u normalu, ali svakako pazite kako vam se koža glave ponaša.

Kako tretirati normalnu kožu glave – osim regularnih tretmana kose kod kuće i u salonu, razmislite o SPF spreju za skalp i hidratantnoj kremi za kosu. Time što kosu činite otpornom na potencijalne promene, duže ćete osigurati normalni tip kože glave.

Mi vam predlažemo Marrakesh Hemp Seed blagi šampon, bez sulfata, za hidrataciju i održavanje normalnog tipa kože glave.

Pročitajte još i: Kako da zaštitite kosu i skalp od zagađenja?

error: Content is protected !!