Blagotvorno dejstvo gline na kožu i kosu

By  |  0 Comments

Glina je danas postala čest sastojak brojnih kozmetičkih preparata, dostupna je i kao sirova glina u prahu ili u granulama. Zadržala je svoju primenu i u medicini, a posebno se delotvorno pokazala tokom primene na koži i kosi.

O lekovitim svojstvima gline, govorio je još u dalekoj prošlosti začetnik medicine Hipokrat. U davna vremena, glina pronađena u prirodi, korišćena je kao lek i melem, kako za unutrašnju, tako i za spoljašnju upotrebu. Kasnije, mnoga medicinska i naučna istraživanja, ispitala su i dokazala da tvrdnje o blagotvornim dejstvima gline nisu mit, već dobro potvrđena istina.

Poreklo gline je prirodno. U prirodi, glina se može naći u žutoj, beloj, crvenoj, a ređe i plavoj i u zelenoj boji.

Šta sve sadrži glina?

Glina je izuzetno mineralno bogata. Sadrži sledeće minerale: kalcijum, kalijum, magnezijum, natrijum, silicijum, gvožđe, srebro, kalaj, bakar i aluminijum. Sudeći po takvom sastavu, sasvim je jasno i poreklo njenog blagotvornog delovanja na kožu i kosu.
Ipak, kako bi vam stvari bile jasnije, evo dodatnog pojašnjenja kako to glina deluje na kožu i kosu.

Dejstvo gline

Glina deluje na kožu i kosu isceliteljski. Ova prirodna materija, ima osobinu da u sebe uvlači, a zatim i uništava, sve štetne sastojke, toksine i nečistoće iz kože ili kose.

Ta njena osobina, toliko je jaka, da ona ne uvlači i ne uništava štetne sastojke, toksine i nečistoće samo iz površinskih slojeva kože i kose, već naprotiv. Glina podjednako povoljno deluje i na limfnu tečnost i na krv.

Zahvaljujući tome, kako bi pružila maksimalno dejstvo, glinu je poželjno i popiti razmućenu sa vodom. Na taj način, dolazi do pročišćenja organizma i uništavanja svih onih uzročnika koji doprinose pojavi problema na koži u vidu bubuljica, akni, osipa i sličnih promena.

Glina na kosi

Osim što čisti kožu, glina je ujedno i regeneriše i hrani gore nabrojanim mineralima koji je štite i jačaju. Uz sve to, glina ujedno eliminiše i sprečava eventualno prisustvo bakterija i gljivica na koži, i time dodatno čuva lepotu njenog izgleda.

Upravo takvo delovanje glina ima i na kosu. Nakon upotrebe gline, kosa postaje bogata mineralima, čvrsta, sjajna, otporna na lomljenje i elastična. Samim tim kosa manje opada, postaje gušća i brže raste.

Na kosi, glina se može koristiti na dva različita načina i to neposredno pre pranja ili u toku pranja kose.

  • Kada se glina upotrebljava pre pranja kose, tada je potrebno razmutiti je sa toplom vodom i naneti na kosu, sve od korena do vrha. Glina u tom slučaju treba da deluje do trenutka kada primetite da počinje da se suši na kosi, a to je za oko 20 minuta do pola sata. Tada kosu temeljno isperite i operite.
  • Kada glinu koristite u toku samog pranja kose, tada je potrebno da koristite glinu u prahu. Dodajte oko pola kafene kašičice gline u prahu u šampon kojim perete kosu, dobro tu mešavinu utrljajte i isperite. Dodavanjem gline, postižete da šampon bude obogaćen mineralima i da nema negativan efekat na kosu.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!