Proverite policu u kupatilu: Da li šamponu i balzamu može da istekne rok trajanja?

šampon

Ako ste ta srećnica koja kosu pere jednom sedmično, ili možda rotira više šampona i kondicionera, onda vam ove bočice traju dosta dugo. Ovo je odlično na neki način, ali ujedno donosi pitanje: “da li šampon i kondicioner mogu da se pokvare, odnosno, da im istekne rok”? Ispada da je to istina, i da kada se to desi – ne smete koristiti nijedan od ovih proizvoda. U nastavku, dermatolozi otkrivaju sve što treba da znate, a između ostalog, kada treba da bacite ove bočice.

Da li šamponu i balzamu ističu rok?

Jednostavan odgovor je – DA! To znači da bi trebalo da potražite datum isteka roka na bočici (ili PAO znak – otvorenu teglicu sa brojem koja označava koliko meseci proizvod može da se koristi nakon otvaranja). Tipično, ova oznaka se nalazi na pakovanju.

Većina šampona i balzama za kosu ima rok od najmanje 6 meseci ili duže, mada ovo zavisi od proizvoda do proizvoda, a nekada je ovo i do godinu dana. Otvorena bočica šampona i kondicionera obično traje između 6 meseci i godinu dana. Ako bočica nije otvorena, može stajati 2-3 godine na polici. Zato potražite uvek PAO znak (otvorene teglice sa brojem), koji je obično označen simbolom 6M, 12M, 18M ili 24 M. M znači mesec, i to vam govori koliko meseci nakon otvaranja možete bezbedno koristiti proizvod.

šampon

Kako da znate da je šamponu ili balzamu istekao rok?

  • Sastojci se razdvajaju – ovo znači da su se hemikalije iz šampona razdvojile u slojeve, poput uljanih komponenti na vrhu, a vodenih na dnu boce. Kada istisnete proizvod, videćete da curi vodica iz njega.
  • Promene u teksturi ili boji – proizvod kojem je istekao rok će izgledati neprirodno, poput zrnaste teksture ili nove boje. Kozervansi su najverovatnije neefikasni i nestabilni, pa zato možete primetiti promenu boje.
  • Neprijatan miris – ako primetite neprijatan miris ili njegovu promenu, ovo je nešto što vam takođe ukazuje da je vreme da proizvod bacite u kantu.

Povezano: 5 saveta kako da produžite rok trajanja šminke

šampon

Šta se dešava ako iskoristite istekli šampon?

Osim što ovakvi proizvodi gube efikasnost, ujedno mogu i iritirati kožu i biti štetni na mnogo načina. Osim toga, velika je šansa i da je proizvod bakterijski kontaminiran, što dovodi do iritacije, suvće, oštećenja folikula, peruti i potencijalnog gubitka kose.

Retko, degradirani sastojci iz isteklog šampona i kondicionera mogu uzrokovati svrab. Kada je formula nestabilna, može se razviti i buđ unutar bočice. Nikada nije dobra ideja da koristite šampon kojem je istekao rok, jer može biti štetno koristiti sastojke kojima je istekao rok. Ovi sastojci relativno brzo prodiru do kože glave, zato ovi proizvod mogu ostaviti štetne posledice, čak i ako ste ih kratko koristili.

Na vreme proveravajte otvorene bočice u kupatilu, najpre zbog zdravlja vaše kose!

Pročitajte još i: Koliki je rok trajanja svakog kozmetičkog proizvoda?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!