5 saveta kako da produžite rok trajanja šminke

rok trajanja šminke

Kolekcioniranje šminke je zabavnije i zanimljivije od skupljanja drugih stvari, poput novčića ili poštanskih markica. Jedini problem je što šminka ima rok trajanja! Zato se moramo potruditi da što više produžimo vek trajanja ovim proizvodima, jer ko još želite da baci hajlajter posle samo 8-9 meseci od kupovine? Zato vam u nastavku donosimo najbolje savete za čuvanje šminke – kako bi vam ona duže potrajala!

5 saveta za duži vek vaše šminke

#1: Pazite da proizvodi budu dobro zatvoreni

Ovo je najosnovniji savet ako želite da vaši make-up proizvodi dugo traju. Zato pregledajte kolekciju i pozatvarajte sve kompaktne proizvode, ruževe, zavrnite maskare i ajlajnere do kraja. Na taj način sprečićete kontaminaciju i ulazaka vazduha u proizvod.

#2: Držite ih na hladnom, daleko od sunca

Sunčeva svetlost razgrađuje make-up proizvode i ubrzava njihovo propadanje. Zato je najbolje mesto da čuvate kozmetiku na duže vreme upravo frižider! Ovo se odnosi na proizvode koje koristite sezonski (kreme, mleka za telo, šljokice itd), a ne tokom cele godine. Za redovno čuvanje šminke i kozmetike, predlažemo fioke ili orman, u koji ne dopire sunčeva svetlost i koji nije u blizini radijatora.

Povezano: Koji je rok trajanja svakog kozmetičkog proizvoda?

čuvanje šminke

#3: Izbegavajte čuvanje šminke u kupatilu

Čak i ako vaše kupatilo ima najbolje osvetljenje ujutru, sva vlaga i para od tuširanja može uticati na razvoj buđi. Sve što nema jako zatvaranja, poput kompaktnih pudera, senki, rumenila itd, treba da držite van kupatila, na nekom suvljem mestu, kako biste sprečili razvoj bakterija i spora buđi.

#4: Redovno čistite četkice i pribor za šminkanje

Što su vam četkice i alati za nanošenje šminke čistiji, to će šminka duže trajati. Bakterije se neće tako brzo razmnožavati, niti prelaziti na proizvode, ukoliko ih nanosite čistim, opranim četkicama. Zato četkice za tečne i kremaste proizvode teba da perete posle SVAKE upotrebe, a one za praškaste proizvode, jednom nedeljno. Beauty blender se isto pere posle svake upotrebe.

Osim toga, korisno je da s vremena na vreme dezinfikujete i šminku: kompaknte proizvode poprskajte alkoholom u spreju i pustite da se osuši. Isto važi i za ruževe za usne.

Povezano: Očistite make-up četkice na prirodan način – DIY recept bez hemije

četkice za šminkanje pranje

#5: Ne nanosite proizvod direktno aplikatorom

Kada nanesete korektor, kremastu senku ili sjaj za usne, direktno aplikatorom uz pakovanja, i potom ga ponovo “umočite” u proizvod – sve bakterije sa lica su završile u make-up proizvodu. Zato bi trebalo da korektore ili tečne senke nanesete na čistu paletu ili nadlanicu ruke, pre nego što ih nanesete na lice čistom četkicom ili prstom.

Pročitajte još i: Prolećno spremanje make-up kolekcije u 7 koraka

error: Content is protected !!