Očistite make-up četkice na prirodan način: DIY recept bez hemije

make-up četkice

Čišćenje make-up četkica obično nije među prvim stvarima na listi obaveza. Ali činjenica je da četkice mogu nataložiti razne vrste bakterija i prljavštine koje direktno nanosimo na kožu lica – što može dovesti do upala i bubuljica. Kako bi vam četkice duže trajale, savetujemo da ih redovno čistite, a ako niste fan hemije i kupovnih proizvoda za čišćenje – donosimo vam prirodni DIY recept kako da ih očistite – bez greške!

Čiste make-up četkice traju duže, jer prljava i zapuštena vlakna brže propadaju ako se ne održavaju čistima. Za one koji ulažu u skuplje, kvalitetnije četkice, održavanje je više nego neophodno, kako bi vam duže trajale.

Ostaci šminke na četkicama smanjuju njihovu performansu i životni vek. Takođe loše nanose šminku, ako su prljave. Da ne govorimo o tome da mogu zapušiti pore i napraviti upale i infekcije, kako kože tako i očiju.

Čišćenje make-up četkica: koliko često?

Ovo je prilično kontroverzno pitanje – neki eksperti smatraju da se moraju prati posle svake upotrebe, dok drugi kažu da je to jednom ili dva puta u mesec dana. Ovo zaista zavisi od toga koliko se često šminkate i koliko proizvoda koristite.

make-up četkice

Dakle, četkice za praškaste proizvode ne morate toliko često prati jer je na njima manja šansa da se razviju bakterije. Tako da to može biti jednom u 7-10 dana, ako se šminkate svaki dan. S druge strane, četkice za kremaste i tečne make-up prioizvode (tečni puder, prajmer, korektor, karmin, krem rumenilo…) morate prati posle svake upotrebe, jer će se proizvod na njima skoriti, a rizik od infekcija je dosta veći.

Povezano: Četke za šminkanje lica – Kako odabrati?

Čime čistiti četkice?

Neki četkice čiste tečnim sapunom i vodom, ali se često četkice znaju usmrdeti posle ovakvog čišćenja. Čistači na bazi alkohola se oslanjanju na toksične i jake hemikalije. Osim toga, često znaju da isuše četkice od prirodne dlake, posle čega su one grube i metlaste.

Zato je ovaj prirodni DIY recept za rastvor za čišćenje odličan: prirodni sapun će rastvoriti masnoće i prljavštine, alkohol deluje kao dezificijens, ubrzano suši dlake, dok ulja omekšavaju i regenerišu četkice od prirodne dlake.

make-up četkice

DIY recept: prirodni rastvor za čišćenje make-up četkica

Sastojci:

  • 1,5 šolja destilovane vode
  • 2 supene kašike apotekarskog alkohola
  • 1/2 kafene kašičice bademovog ili maslinovog ulja (za čišćenje četkica od prirodne dlake, za sintetičke preskočite ovaj sastojak)
  • 2 kašičice smrvljenog prirodnog sapuna na bazi ulja
  • 20 kapi eteričnog ulja čajevca
  • staklena flaša od 250 ml

Priprema:

Sipajte sve sastojke, sem vode, u flašu, i promućkajte dobro da se sve sjedini. Ddoajte destilovanu vodu u flašu dok ne bude skoro skroz puna, ostavljajući oko 1 cm do grlića. Dobro izmućkajte. Ako sipate mešavinu u bočicu sa raspršivačem, imaćete sprej za brzinsko čišećnje četkica (naprskajte, protrljate o papirni ubrus i možete je opet koristiti).

Uputstvo za upotrebu

Promućkajte flašicu i sipajte malu količinu u činijicu. Protrljajte četkicu kroz ovu mešavinu, nežno pritiskajući vlakna ka dnu. Pripazite da nivo vode bude ispod ferule (metalnog dela koji spaja vlakna i dršku četkice). Ako su četkice jako zaprljane, moraćete da promenite tečnost između. Ostavite četkice na čistom peškiru da se osuše.

Povezano: Očistite pribor za šminkanje ili vas čeka OVO!

Savet plus:

  • četkice ne smete potapati u tečnost jer to može oslabiti lepak i popustiti dlačice
  • pošto je ova tečnost na bazi vode, ne može dugo da stoji

Preporučujemo profesionalne make-up četkice američkog brenda City Color – dostupan je veliki izbor modela, po sniženim cenama

error: Content is protected !!