Očistite pribor za šminkanje ili vas čeka ovo!

pribor za šminkanje

Svaki dan se pre odlaska na posao ili u šoping, verovatno prvo umijete, očistite lice, pa našminkate. Međutim, vaše svakodnevne navike čišćenja i hidriranja kože su uzaludne ukoliko se ulepšavate već korišćenim – lepljivim i prašnjavim priborom za šminkanje. Ne izazivajte probleme na koži i redovno čistite pribor za šminkanje kako biste izbegli ovih 5 beauty nevolja.

Pre nego što se osvrnemo na ne-baš-lepe stvari koje vam se mogu desiti ukoliko ne vodite računa o higijeni pribora za šminkanje, važno je da vam damo neke smernice koliko često treba da čistite vaše beauty alatke.

Redovno održavanje pribora za šminkanje

Redovno održavanje pribora za šminkanje zavisi od toga gde čuvate četkice, sunđerasti aplikator ili uvijač za trepavice i kakve proizvode koristite. Nemojte držati pribor za šminkanje blizu ogledala jer sprej za kosu može lako dospeti na njega. Ako koristite tečnu podlogu i dlake na vašim četkicama za šminkanje su postale krute, slepljene ili otpadaju, svesni ste i sami da je prošlo dugo vremena od poslednjeg čišćenja vašeg pribora za ulepšavanje. Najbolje je da svaki put nakon korišćenja očistite vaš pribor za šminkanje, minimalno dva puta nedeljno, a krajnja granica je jednom mesečno, posebno ako se svakodnevno šminkate.

Zašto je važno da čistite pribor za šminkanje?

Začepljene pore

Ukoliko mislite da ćete sprečiti zapušavanje pora ukoliko se suzdržite od šminkanja prstima, varate se – nekada su prsti bolja opcija od prljavog pribora za šminkanje. Redovnim čišćenjem pribora za šminkanje uklanjate prljavštinu i bakterije te sprečavate njihovo prenošenje npr. sa četkice na lice, sa lica na četkicu i šminku koju koristite. Ukoliko vam iskaču bubuljice ili su vam se pojavili miteseri, kriv je pribor za šminkanje. Ili vi?

Lomljenje trepavica

Iako je za neiskusne uvijanje trepavica opasna aktivnost, veću opasnost predstavlja uvijanje trepavica lepljivim uvijačem zbog ostataka maskare. Brdo nataložene maskare prilikom uvijanja trepavica može slepiti ili još gore, prelomiti pa čak i pokidati vaše trepavice. Ako vas mrzi da promenite jastučiće, bar očistite nakupljene ostatke šminke na uvijaču za trepavice pomoću pamučne vate natopljene alkoholom.

Iritacija kože

Slepljene dlačice na ćetkicama za šminkanje zbog ostataka proizvoda, bakterija i prljavštine, kada se osuše, postaju krute, ali i veoma grube prema vašoj koži. I sami ste svesni da nepravilnosti na koži zahtevaju dodatno šminkanje (koje može da podrazumeva upotrebu četkica) i još veće probleme kao što su konjuktivitis ili herpes. Mislite na vaše lice jer redovno čišćenje četkica za šminkanje održava njihova prirodna i sintetička vlakna nežnim i gipkim.

Povezano: Uvijač za trepavice – sprava za mučenje ili tajno oružje?

Šminka će izgledati loše

Pribor za šminkanje je nežnija opcija od prstiju – četkice i sunđeri klize po vašoj koži. Ipak, ako vam je pribor prekrivene prošlonedeljnom šminkom, imaćete problema sa npr. „blendanjem“ senke ili konturisanjem. Takođe, na vašem licu će biti primetne pruge ili neravnine zbog poteza koje ste pravili prljavim četkicama ili sunđerom. Čistite i držite vaš pribor na suvom kako biste znali koje boje stavljate na lice i kako biste uvek izgledali prelepo.

Bačen novac

U cilju postizanja željenog izgleda, sklone smo trošenju velikih novčanih suma kako na makeup proizvode tako i na pribor za šminkanje. Trošimo značajne količine novca na kozmetičke četkice, sunđeraste aplikatore ili uvijač za trepavice, a ne brinemo ni o pravilnom čišćenju pribora za šminkanje niti koliko ćemo problema na koži stvoriti. Omogućavajući ostacima šminke, bakterijama i prljavštini da se nastani na vaš pribor za šminkanje skraćujete njegov

Povezano: Beauty blender aplikatori za šminkanje – kako izabrati?

error: Content is protected !!