Make-up vodič: Kako da se našminkate ako imate akne?

Iako su veoma česte, i apsolutno normalne, akne mogu biti vrlo dosadne. Za ljubitelje šminkanja, akne izazivaju dodatnu frustraciju kada se nanosi šminka, jer ovo stanje kože može promeniti kako šminka leži na koži, a neki proizvodi sadrže i sastojke koji pogoršavaju akne. Ovo ne znači da dame sa aknoznom kožom treba da idu bez šminke. Umesto toga, samo morate znati koje proizvode da koristite za nanošenje i skidanje šminke, kao i poseban redosled koji će vašu kožu učiniti srećnijom.

Kako šminka utiče na akne?

Uz dodatak sebuma i odumrlih ćelija kože, i šminka može zapušiti pore, takođe. Neki sastojci iz šminke se smatraju komedogenima, što znači da mogu zapušiti pore i stvoriti okruženje koje podstaći upalu i razvoj akni. Osim make-up formula i sama tehnika šminkanja može delovati kao okidač za akne. Svaka šminka koja se nanese u debelom sloju će otežati koži da diše i komunicira sa sredinom, što takođe dovodi do rasplamsavanja akni. Tu je i opasnost od korišćenja prljavih četkica i sunđera za šminkanje, koji postaju idealno stanište za bakterije.

Kako da pripremite kožu lica za šminkanje?

1. Očistite lice

Prvi korak je da lice temeljno očistite, koristeći preparat za umivanje sa salicilnom kiselinom.

2. Nanesite serum sa antioksidantima

Ovaj tip proizvoda je odličan izbor za zaštitu i odbranu kože sa aknama. Lagani serum sa vitaminom C će zaštitit kožu od slobodnih radikala i stresora iz sredine.

3. Nanesite lek za akne

Ukoliko je topikalni lek za akne deo vaše skincare rutine, nanesite ga pre dnevne kreme i SPF zaštite. Ovo će sprečiti da eventualna fotosenzivitnost leka deluje na kožu.

4. Nanesite hidratantnu kremu i SPF

Sve zaključajte laganom gel-kremom koja sadrži sastojke za borbu protiv akni (niacinamid, salicilnu kiselinu, čajevac…). Birajte oil-free formule. Ako se šminkate za boravak na dnevnom svetlu, završite pripremu kože SPF kremom koja nije komedogena.

Povezano – Kako da iskoristite korektor za šminkanje celog lica?

Šminkanje ako imate akne – step by step

1. Prajmer je obavezan za glatki izgled kože

Kada se vaš skincare upio i osušio, vreme je da pripremite kožu prajmerom, pre nego što nanesete šminku. Odaberite prajmer koji popunjava pore i zaglađuje površinu kože.

2. Pažljivo odaberite alatke koje koristite na aknoznoj koži

Najbolji način da nanesete šminku jeste da koristite četkicu – ona će vam dati bolju pokrivnu moć od sunđera. Ipak, njime možete samo izblendati nanetu šminku, kako bi se bolje stopila.

3. Šminkajte se u sekcijama

Kada nanosite tečni puder, savet je da to radite u sekcijama. Počnite od sredine lica i izblendajte puder ka spolja. Onda dodajte više proizvoda tamo gde je potrebno jače pokrivanje. Na primer, fokusirajte se na delove lica sa aknama i izgradite pokrivnu moć do željene količine. Ako ne volite puno lice šminke, nanesite full-coverage korektor ravnom četkicom. Ovo možete uraditi i nakon baznog sloja pudera, kako biste dodali više pokrivnosti, ali bez preteškog osećaja.

4. Fiksirajte šminku

Na samom kraju, fiksirajte šminku kako biste osigurali da vam pokrivna moć traje celog dana. Koristite rastresitu četkicu ili pufnu za puder koji ćete umočiti u mat puder za setovanje. Za dodatnu dugotrajnost, koristite sprej za fiksiranje šminke.

SKIDANJE ŠMINKE

Ono što je još važnije od šminkanja jeste uklanjanje iste. Najbolje je da to uradite double cleansing metodom. Iako zvuči suprotno od vaše intucije, dobro ulje ili balm za skidanje šminke će rastopiti masnoću i šminku sa kože. Nakon toga, koristite gelastu ili penastu umivalicu sa salicilnom kiselinom, koja će ukloniti ostatke, i masnoću sa kože.

Pročitajte još i – Tečni puder sa visokom pokrivnom moći – kako da ga nosite svakog dana?

error: Content is protected !!