Kukuruzni skrob je zdravija alternativa za suvi šampon, za koju niste znale!

kukuruzni skrob

Kada pomislite na kukuruzni skrob, prva asocijacija je – kuhinja. Ali, ispada da ovaj sastojak pripada i u vašem beauty ormariću, pošto kukuruzni skrob ima benefite koji utiču na različite probleme kože glave i kose. Kukuruzni skrob je lako dostupan i jeftin sastsojak, koji je poznat kao zdravija DIY alternativa za suvi šampon. Osim osnovne namene, upijanja masnoće, kukuruzni skrob može poboljšati izgled i osećaj vaše kose. Zato u nastavku donosimo mišljenje stručnjaka za kosu (trihologa) o kukuruznom skrobu!

Šta je tačno kukuruzni skrob?

Kukukurzni skrob je meki, beli prah koji se dobija od kukuruza, razdvajanjem semenki od klipa. On se obično koristi u kuvanju kao zamena za brašno ili zgušnjivač, i za kosu, kao sastojak koji upija višak sebuma, podstiče volume i mnogo više.

kukurzni skrob

Kukuruzni skrob i kosa  – za šta je sve dobar?

  • Kontroliše mašćenje kose – kukuruzni skorb je efikasan sastsojak za preterano lučenje masnoće na koži glave. On izuzetno upija masnoću, čiem se kontroliše preterano lučenje sebuma. Njegova fina, praškasta tektura deluje kao sunđer, koji upija masnoću.
  • Umiruje kožu glave – ako patite od svraba kože glave, kukuruzni skrob vam može pomoći da je umirite. On umanjuje iritaciju i svrab, što ga čini idealnim za osetljivu kožu glave ili onu koja pati od peruti.
  • Zaključava vlagu – bez obzira na vremenske prilike, skrob vam može pomoći. Kada se nanese na dlaku, formira zaštitu barijeru koja zaključava hidrataciju unutar vlasi. Ovo sprečava gubitak vlage, čime koža neće biti tako sklona isušivanju, frizz-u i oštećenju.
  • Dodaje volumen – beživotna kosa će dobiti boost kada se na nju nanese kukuruzni skrob. Za sve one sa tankom i finom kosom kojoj fali volumen, ovaj kuhinjski sastojak će delovati kao prirodni volumizer, koji podiže kosu iz korena i daje joj punoću.
  • Produžava vreme između dva pranja – svi imamo one dane kada bismo radije nanele suvi šampon nego oprale kosu. Tu uskače kukuruzni skrob koji deluje kao alternativa. On savršeno upija mansoću, osvežava kosu i smanjuje učestalost pranja kose.
  • Deluje kao prirodna alternativa bez hemije – mnogi suvi šamponi sadrže pregršt sastojaka koji su puni hemije i aerosoli koje nisu dobre za kosu niti okolinu. Zato je kukuruzni skrob bolja alternativa, jer neće uzrokovati iritaciju poput suvog šampona.

Povezano – Da li je suvi šampon štetan za vašu kosu i teme?

kukurzni skrob

Kako koristiti kukuruzni skrob?

1. Kao pre-shampoo tretman za skalp

Kako biste smanjile lučenje sebuma, nanesite DIY masku na bazi kukuruznog skroba, koje će biti savršena za osobe kojima se kože glave preterano masti. Samo pomešajte kukuruzni skrob sa vodom, kako biste kreraile pastu, koju ćete naneti pre pranja kose, ostavite 5 minuta i potom isprati i nastaviti sa pranjem kose.

2. Kao suvi šampon

Najčešća upotreba kukuruznog skroba je upravo kao suvi šampon. Najpre raščešljajte kosu, i nanesite malu količinu skroba na teme – oko 1 kafene kašičice, u zavisnosti od gustine i dužine kose. Sipajte skrob i ruke ili koristite slanik, koji ćete napuniti skrobom i poprašite teme kose. Prstima umasirajte skrob u teme, fokusirajući se na delove koji se više maste, a to je kruna glave, kao i oko razdeljka. Na kraju, dobro raščešljajte kosu četkom, da uklonite bele tragove.

3. Da pojačate volumen

Ukoliko dodate skrob direktno u vaš kondicioner, dobićete boost volumena. Pomešajte malu količinu skroba sa vašim regularnim kondicionerom za kosu i nanesite ovaj miks na teme i delove gde želite veći volumen. Isperite kosu i uživajte u volumenu.

4. Smanjite frizz efekat

Ako tražite zaštitu od frizz-a kada su dani vlažni, skrob će vam i tu pomoći. Napravite kupku od kuukruznog skroba – pomešajte ga sa vodom, dok ne dobijete tečni rastvor. Posle šamponiranja i kondicioniranja, nalijte kosu ovim rastvorom i potom isperite. Ovo je prirodna anti-frizz metoda, koja će učiniti da vam kosa bude glatka.

kukurzni skrob

Za koga nije kukuruzni skrob?

Ovaj prirodni sastojak ipak nije za svaki tip kose – upozoravaju triholozi. Ako vam je koža glave suva, inficirana ili sklona peruti – izbegavajte ga. Takođe, ukoliko vam je koža glave previše osetljiva, jer će ovaj tip skalpa burno reagovati na nasalge proizvoda. Ako imate bojenu kosu, skrob nisto nije idealan za vas, jer može ostaviti pepeljasti izgled vlasi, posebno ako imate vibrantnu boju kose.

Na kraju, izbegavajate skrob ako imate uske, sitne kovrdže, jer ga nećete moći ravnomerno rasporediti, usled teksture kose. Tako ćete dobiti neujednačete rezultate.

Pročitajte još i – Bez belog traga – DIY šampon za svaku boju kose

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!