Prolećno spremanje make-up kolekcije u 7 koraka

prolećno spremanje šminke

Proleće donosi lepe promene, osveženje, početak nečeg novog, odbacivanje starog. Jedan od ne tako zanimljivih zadakata koje proleće donosi je svakako – prolećno spremanje! Ali često previđate da se ono može odnositi i na vašu kolekciju šminke – posebno ako ste kolekcionar i morate da imate baš svaki proizvod koji izađe. Zato u nastavku pogledajte naše savete kako da uradite prolećeno spremanje make-up kolekcije!

Prolećno spremanje šminke – korak po korak

Svaka od nas sigurno u neseseru čuva polomljeno rumenilo, osušenu maskaru, zakorelu senku, ili očerupanu make-up četkicu. Hajde da priznamo same sebi: to sigurno nikad više nećemo koristiti, a stvara nered i daje privid da imamo pozamašnu kolekciju šminke. Sada je vreme da ih pobacate, i uživate u čistom, sređenom neseseru (i naravno da oslobodite mesto za nove make-up komade!).

prolećno spremanje šminke

Korak #1: Proverite rokove trajanja

Prva stvar kada radite pročećno čišćenje šminke je da proverite rokove trajanja svakog proizvoda. Priznajte kada ste to uradile poslednji put? Ako imate puder već 2 godine, a pritom je polupotrošen i polomljen – jasno je gde ide. Jedino gde možete da se “provučete” sa rokom su palete senki – one mogu i po nekoliko godina da traju bez problema. Rokove obavezno poštujte za tečne i kremaste proizvode!

Korak #2: Grupišite proizvode

Skupite svu šminku po kategorijama: karmine na jednu gomilu, senke na drugu, pudere na treću itd. Ovo će vam pomoći da vidite koliko komada jedne vrste proizvoda posedujete i da lakše odlučite u kojoj katerogiji imate višak proizvoda. Sada lakše možete da pretresete šta sve imate i da znate kako da ih bolje organizujete.

Povezano: Make-up kolekcija – koliko šminke nam je zaista potrebno?

Korak #3: “Swatch”-ujte sve

Ukusi se menjaju – boje koje ste nekad voleli, sada može više na nosite. Zato je koristno da “swatch”-ujete (isprobate) sve proizvode na ruci kako biste se podsetili boja i finiša. Tako ćete videti i da li se neki pokvario (po mirisu i boji). Može se neki karmin osušio, ili je korektor oksidirao pa je sada pretaman za vas.

prolećno spremanje šminke

Korak #4: Potražite duplikate

Pre nego što operete “swatch” sa ruke, uporedite nijanse karmina, senki itd, koje posedujete. Da li imate više istih boja? Nismo ni sumnjali. Sigurno vam ne treba više od jedne mat taupe senke, ili crvenog karmina, tako da ih lako možete premestitti na gomilu za poklanjanje drugaricama.

Korak #5: Kada ste poslednji put koristili proizvod?

Korisno je da se prisetite kada ste poslednji put koristile svaki proizvod. Naravno da određenu sezonsku šminku (poput koralnog ili bordo karmina) nosite par meseci godišnje. Ali ako je prošlo više od godinu dana da ste koristili određenu paletu ili olovku – može da je vreme da ga poklonite.

Povezano: Koliki je rok trajanja svakog kozmetičkog proizvoda?

Korak #6: Procenite svoj tip kože

Tip kože se menja sa godinama, kada promenite životni stil ili se preselite u drugu klimu. Dok ste ranije stalno nosili mat pudere, vaša koža se sada možda manje masti, pa joj više odgovaraju tečne ili kremaste formule sa blistavim finišem. Čak i ako ste neki proizvod koristili godinama, ako više ne odgovara vašem tipu kože, vreme je da ga se rešite.

prolećno spremanje šminke

 

Korak #7: Držite šminku na vidljivom mestu

Ako ste zaboravili da uopšte imate neke proizvode, od sada ih držite u neseseru ili polici za kojom uvek posežete, kako biste ih jasnije videli. Dajte sebi vremena da ih uvedete u rutinu. Ako i dalje retko posežete za njima, onda je bolje da ta šminka nađe bolji dom i napravi mesto za nove proizvode.

Pročitajte još i: Uradi sama – savršen organizator šminke

error: Content is protected !!