Greške koje činite u frizerskom salonu, a sabotiraju šišanje i farbanje

Sve žene žele da imaju najlepšu moguću frizuru, ali sabotiraju šišanje i farbanje sa greškama koje čine u frizerskom salonu a kojih možda i nisu svesne.

Da li i vi pravite ove greške?

Ne govorite istinu o istoriji vaše kose

Zdravlje i istorija vaše kose mogu uticati na boju farbe koju vaš frizer izabere. Ako već imate (neprimetnu) farbu u kosi ili ste je hemijski ispravljali, vaš frizer to mora da zna.

Niste doneli fotografiju frizure ili farbe koju želite/ne želite

Ne samo da je fotografija najlakši način da dobijete frizuru koju želite, već takođe pruža frizeru osnovu za šišanje, odnosno farbanje. Pomoću fotografije, frizer će pružiti stručno znanje i reći vam npr. da li boja ili frizura odgovaraju vašem obliku lica. Zabuna je uobičajena kada pokušavate da opišete određenu boju kose (zlatno plavo ili žuto plavo, ko može reći u čemu je razlika?). Pokazujući pomoću fotografije šta želite, odnosno ne želite, garantuje da ćete biti zadovoljni onim što vidite u ogledalu nakon šišanja, odnosno farbanja.

Ćutite dok ste kod frizera

Ne morate da ispričate svaki detalj iz vašeg ljubavnog života (u slučaju da ste vi i vaš frizer na tom nivou poznanstva, nastavite!), ali trebalo bi barem doneti nijansu vašeg omiljenog karmina i spomenuti koja vam je boja omiljena ili kakav vam se stil oblačenja sviđa. Frizer će vam rado ponuditi predloge, pa čak i preporučiti određene tonove koji će laskati vašem izgledu.

Ne konsultujete se sa frizerom

Ako ste prvi put u novom salonu, trebalo bi da zakažete termin da biste se dogovorili unapred o šišanju, farbanju i promenama koje želite da uradite sa vašom kosom. Mnogi saloni nude besplatne konsultacije, važno je da ste sigurni da ste zakazali kod pravog frizera koji može razviti plan igre prilagođen vama i koji će vam ustupiti odgovarajuće vreme za tu igru.

biranje boje za kosu

Postavljate nerealne ciljeve za svoju kosu

Opsednuti ste zlatnim talasima vaše omiljene glumice, ali imate ravnu kosu tešku za oblikovanje lokni? Možda ćete morati da ponovo razmislite o frizuri koju želite. Mnoge žene će doneti fotografiju frizure koju žele, ali često izgled kose koji bi htele da imaju nije ni iste dužine niti iste teksture koju one nose na ramenima. Frizer vam može preporučiti šišanje koje je realnije vašoj strukturi i dužini kose.

Izabrali ste frizuru koja zahteva puno vremena za pravljenje

Strast prema novoj frizuri, koja zahteva dosta vremena za oblikovanje, neće vas držati doveka. Ukoliko ste zauzeta, poslovna dama ili ne volite da previše pažnje poklanjate svom izgledu, ne želite ni frizuru koja će jedino odlično izgledati kada se isfenirate. Recite vašem frizeru ako niste dobri sa viklerima, peglom, četkama i fenom. On će vas savetovati kako da se ošišate i na najednostavniji i najbrži način osušite i stilizujete vašu frizuru.

Ostaci od proizvoda za oblikovanje kose

Ako redovno koristite gomilu proizvoda za stilizovanje frizure, noć pre zakazanog termina kod frizera operite kosu jakim šamponom koji će očistiti sloj nakupljenih proizvoda. Nagomilani preparati mogu npr. blokirati apsorpciju izbeljivača/dekoloranta tokom izvlačenja pramenova. Takođe, ako preterujete sa korišćenjem šampona za suvo pranje, boja vašeg korena može zbuniti frizera prilikom procene kose radi izbora odgovarajuće boje za farbanje.

farbanje kose

Ne sedite mirno

Potpuno je u redu ako želite da prelistate časopis, igrate Candy Crush ili pijete kafu. Niko ne očekuje da satima gledate u ogledalo. Ali, ukoliko npr. izvlačite pramenove, važno je da sedite mirno jer svaki pokret može uticati na greške (frizer može postaviti pramenove pogrešno ili propustiti neko mesto).

Ne reagujete ako primetite da nešto nije u redu

Ako skalp počne da vas pecka ili vam je kap farbe upala u uvo, ne osećajte se loše da kažete frizeru za to. Ukoliko imate ozbiljne alergije, koje verovatno znate, peckanje može biti normalno. U suprotnom, sprečite ozbiljnije nedoumice.

Kasnite

Gužve u saobraćaju se dešavaju. Kašnjenje od pet ili 10 minuta je razumljivo. Ali ako ste zakasnili više od 15 minuta, bolje se izvinite i pomerite termin. Razlog? Ako drastično kasnite, možete da zabrljate dnevni raspored vašeg frizera, što znači da će on biti primoran da požuri kako bi i vi i drugi klijenti izašli zadovoljni iz salona.

Mesecima se niste šišali

Glasina da redovno šišanje utiče na brži rast kose nije tačna. Jedina stvar koja pomaže  da vam kosa raste brže je čista koža glave i zdrava ishrana. Ali skraćivanje kose na svakih šest do osam nedelja je idealan način da sprečite razlistavanje krajeva i izbegnete njihovo lomljenje.

Pretvarate se da vam se sviđa šta je frizer uradio vašoj kosi

Tražili se pramenove karamela boje, ali na kraju uviđate da su više bakarni nego karamel. Ako vam se ne sviđa nova boja kose, recite odmah vašem frizeru. Spavaćete bolje ako se dogovorite i odlučite za sledeće korake zajedno.

frizerski salon

Sami se šišate

Videli ste milion puta na YouTube-u kako možete sami ošišati vašu kosu ili šiške. Ovo je velika greška! Ako vam je kosa već iseckana, frizer će se namučiti da bi spasio situaciju. Takođe, potrebno je nekoliko meseci (ako ne i duže) za kosu da poraste. Otiđite kod profesionalca, vaša kosa će vam biti zahvalna.

Nosite omiljenu odeću kada idete kod frizera

Čak i sa mantilom, nesreća se može desiti, a najveći strah frizera je da će umrljati nečiju odeću. Ako se to i dogodi i farba za kosu poprska vaše farmerke, odmah govorite ili zauvek ćutite. Odmah uočena mrlja lako se može ukloniti. Ako niste odmah primetili fleku od farbe, ne brinite, farbu za kosu ćete ukloniti nakon nekoliko pranja ili sa hemijskim čišćenjem.

Ne ostavljate bakšiš

Uvek je lepo da ostavite napojnicu pomoćnom radniku koji vas je poslužio pićem i priuštio vam najbolju masažu skalpa ili frizeru koji vas je pažljivo ofarbao, ošišao i isfenirao vas. Ako vam je bilo prijatno u salonu i imate potrebu da to pokažete, najbolji način je da date bakšiš osoblju.

 

error: Content is protected !!