Uklonite mineralne naslage sa dlake: Da li ste čule za heliranje kose?

heliranje kose

Ako ste primetile da vam kosa izgleda pomalo suvo i beživotno, žuti tonovi su postali vidljivi na plavoj kosi, a hair produkti ne deluje tako efikasno kao pre – razmislite o heliranju kose! Ako niste čule za ovaj termin, u nastavku vam objšnjavamo sve o ovom postupku koji podrazumeva dubinsko otklanjanje svih naslaga i minerala sa dlake.

Šta je tačno heliranje (helacija)?

Heliranje je proces koji uklanja naslage metala i minerala. Ako koristite tvrdu vodu za pranje kose ili plivate u hlorisanim bazenima, ovo može rezultirati mineralnim naslagama na kosi. Ovaj sloj otežava proizvodima za negu da deluju, čine vašu boju žutom i mogu oštetiti dlaku. Kako biste uklonili naslage metala i minerala sa dlake, potrebno je da koristite specijalne helirajuće agense poput ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA), askorbinske kiseline ili limunske kiseline. Ove supstance se nazivaju helatorima, i lako se “kače” za minerale i metale, i potom ih spiraju sa dlake.

heliranje kose

Zašto bi trebalo da helirate kosu?

Tvrda i hlorisana voda mogu umnogome oštetiti kosu. Mineralne naslage deluju kao barijera koja sprečava hidrataciju da prodre unutar dlake. Ako koristite kvalitetne hair proizvode, oni će biti neefikasni, jer upravo te mineralne naslage sprečavaju sastojcima da uđu untuar vlasi. Ako minerali i metali nastave da oblažu dlaku, mogu učiniti da ona bude otežana, frizzy i beživotna. Osim toga, ako se farbate, naslage minerala će vašu boju učiniti žutom, narandžastom i ona će brzo izgubiti svoju vibrantanost.

Helatori razgrađuju minerale naslage i ostatke proizvoda sa dlake, ostavljajući kosu u mnogo boljem stanju.

Kako se helira kosa?

Ako želite prirodnu i jeftinu metodu za helaciju kose, jednostavno ispratite ovaj vodič:

Potrebni proizvodi:

 • Deterdžent za pranje posuđa (najbolje Fairy)
 • Limun, presečen na pola
 • Ljubičasti šampon (opcionalano)
 • Maska za dubinsku hidrataciju kose
heliranje kose

Postupak:

 • Dobro nakvasite kosu i potom utrljajte 2-3 pumpice deterdženta za posuđe. Šamponirjate sa njim kao što biste sa šamponom. Počnite od skalpa, pa nastavite do krajeva kosa.
 • Temeljno isperite kosu toplom vodom.
 • Iscedite sok od pola limuna na vrh glave – možete ga presuti u bočicu sa pipetom radi lakše aplikacije. Preostalu polovinu limuna iskoristite za donji deo kose. Dobro utrljate limunov sok sve do krajedva kose i ostavite ga da deluje minut-dva. Imaćete osećaj škriputavo čiste kose, poput vune – to je normalno, nemojte paničiti!
 • Isperite limunov sok iz kose i temeljno nanesite masku za dubinsku hidrataciju kose, kako biste je nahranili posle ovako agresivnog tretmana. Ostavite masku 10-20 minuta i potom je isperite iz kose.
 • Alternativno, ako imate plavu kosu, možete se odlučiti za ljubičasti šampon ili masku kako biste ujedno tonirale dlaku.
 • Na kraju isperte kosu toplom vodom, a pred sam kraj pranja, prođite hladnom vodom kroz kosu, kako biste zatvorile kutikulu.
 • Krajnji efekat će biei neverovatno meka i glatka kosa.

Koliko često treba da helirate kosu?

Kada završite sa procesom heliranja, primetićete kako vam je kosa mnogo mekša i lakša na dodir nego bre. Boja će biti svetlija, življa i izgledaće mnogo zdravije. Ipak, heliranje je agresivan hemijski proces koji bi trebalo da se radi retko, a to zavisi od više faktora. Zapitajte se sledeće:

 • Koliko često koristite leave-in proizvode za kosu?
 • Koliko proizvoda koje koristite sadrži štetne sastojke?
 • Da li imate meku ili tvrdu vodu?
 • Da li osećate da vam je kosa otežala?
 • Da li je vaša kosa izgubila sjaj?
 • Da li je vaša plava kosa postala žuta?

Heliranje je prema toma najbolje raditi svakih nekoliko nedelja – jednom mesečno, ili jednom u par meseci. Svačija kosa je drugačija pa će i vremenski interval helacije biti drugačiji.

Povezano: 8 razloga zašto treba da dodate šampon-čistač u rutinu nege kose!

heliranje kose

Tri razloga zašto NE TREBA da helirate kosu:

#1: Ako ste crvenokosa

Ako se farbate u crveno, heliranje kose će samo skinuti boju. Crvena kosa zahteva mnogo brige, tako da heliranje nije prepočljivo, jer će boja jako brzo izbledeti.

#2: Ako vam je kosa u dobrom stanju

Ovaj proces je potreban samo kada je kosa u oštećenom stanju. Ako vam kosa NIJE suva, beživotna, frizzy ili otežana, ili ako ne koristite tvrdu vodu, najverovatnije vam proces heliranja nije potreban.

#3: Ako ste nedavno helirali kosu

Heliranje kose se ne sme raditi redovno. Jednom u nekoliko nedelja ili u dva meseac je savim dovoljno. Ne zaboravite da koristite maske za dubinsku hidrataciju kose odmah posle.

Heliranje kose vs. dubinsko pranje?

Razlika između heliranja kose i dubinskog pranja jeste u tome što šampon za dubinsko pranje NE MOŽE da ukloni naslage minerala i metala sa dlake.

Ako želite manje agresivan tretman dubinsko rpanja kosa, preporučujemo vam True Keratin Clarifying šampon čistač na bazi grejpfruta.

error: Content is protected !!