Istine i zablude u vezi sa kosom

Da li kosu treba često šišati? Da li se češljanjem može oštetiti dlaka? Da li treba promeniti šampon s vremena na vreme? O svemu tome u redovima koji slede.

Kad se kosa šiša, brže raste?

  • Kosa raste od jedan do jedan i po centimetar mesečno. Možda zvuči paradoksalno, ali ukoliko kosu češće šišate, ona će brže rasti. Tako ćete češćim skraćivanjem kose zapravo sačuvati dužinu svoje kose, jer ćete je šišati manje. Rascvetale krajeve uklonite da se ne bi “rascepili” na ostatak zdrave kose. Danas na tržištu postoje razni preparati koji sprečavaju da se krajevi rascvetaju i kosa krza.
  • Dugo iščetkavanje kose pre spavanja nije uvek dobro za vašu kosu, bez obzira što postoji takvo verovanje. Kosu treba samo raščešljati a ne uporno iščetkavati. Ukoliko je četka koju koristite nekvalitetna ili gruba (metalne ili plastične ) može se dogoditi da oštetite krajeve, pa čak i koren kose. Zato je bolje koristiti četke od prirodne, tj.životinjske dlake.
  • Masaža temena poboljšava cirkulaciju, što dovodi do boljeg funkcionisanja ćelija za stvaranje folikula vlasi i dolazi da optimalnog rasta kose.
  • Ako dugo koristimo isti šampon može se desiti da više “ne radi”, a to je zato što kosa postane “imuna” na njega, tj. stvori se film koji ne dopušta sastojcima šampona da prodru u dlaku. Kada se to desi najbolje je uraditi tretman za dubinsko pranje kose, koji će ukoliniti ostatke proizvoda za kosu i kosa će “prodisati”. Ovaj tretman je moguće uraditi i u kućnoj varijanti, a sastoji se iz (obično) 3 koraka: šampon, krema, balzam i potrebno ga je uraditi 1-2 puta mesečno.

error: Content is protected !!