Kako da postanete platinasta plavuša

Bilo da se prvi put farbate u plavo ili ste plavuša koja ima problema sa žutim tonom, u ovom tekstu ćete pronaći savete kako da vaša plava boja bude platinasta.

Ako se prvi put farbate u plavo

Ključna reč je strpljenje! Platinasta plavuša se ne postaje preko noći. Ni u frizerskom salonu a posebno ne kod kuće. Važno je da izaberete pravu nijansu za sebe i da se pravilno ofabrate. To znači da za nanošenje boje treba potrošiti što manje vremena,tj. što brže naneti boju. Zato je najbolje da kada kosu bojite prvi put, to prepustite frizeru da vam se ne bi dogodilo da jedan deo glave već “primi” boju a da je na drugi tek nanosite. Obično je potrebno 3-4 farbanja cele kose da biste postigli lepu plavu, platinastu boju kose.

Šta ako vam je kosa farbana u tamniju nijansu?

Ako želite da iz smeđe (farbane) nijanse postanete platinasta plavuša, tu već treba obratiti dodatnu pažnju da vam kosa ne bi poprimila zeleni ili sivi ton. Dakle, važno je da boju najpre skinete sa kose i mnogo je bolje da to učinite uz pomoć skidača a ne blanšom. Postoje skidači koji vam omogućavaju da u jednom danu od brinete postanete plavuša. Blanš, sa druge strane, depigmentiše i isušuje kosu i svaka boja neneta preko njega se ispira. Možete se, takođe, farbati prirodnim ili toplim plavim tonovima što vam garantuje da navedeni problem sive ili zelene kose nećete imati.

Za plavuše koje muče muku sa žutim tonom

Plava kosa kod žena sa naših prostora obično “vuče” na žuto. To je zbog prirodnog pigmenta kose i nepravilnog korišćenja boje za kosu. Takođe, plavuše neretko kupuju drogerijske boje za kosu koje posvetljuju svega 2-3 tona (što na kutiji ili na uputstvu i piše) što dovodi do toga da se boja od prirodno smeđe posvetli do srednje plave ili eventualno sa jačin hidrogenom do svetlo plave koja ima žuti podton.

Profesionalne boje za kosu posvetljuju kosu za 4, neke čak i 5 tonova, ali to svakako zavisi i jačine hidrogena koji se koristi. Zabluda je da 12% hidrogen “žuti” boju. On podiže boju za još jedan stepen svetliju u odnosu na boju koju ćete dobiti sa 9% hidrogena. Ali, nije za svakoga! 12% hidrogena koriste plavuše koje imaju jako tamnu i gustu kosu i koristi se samo kod boja iz nijansi 12 i eventualno 11 (ako proizvođač nema nijanse 12 već su 11 najsvetlije).

Povezano: Omiljene plave boje za kosu.

Šta utiče da plava boja postane platinasta ili žuta?

1. Nedovoljna količina boje

Plava boja nije kao tamne, ne možete štedeti na boji pri farbanju i očekivati platinasu nijansu. Neće imati dovoljnu snagu da se razvije i posvetli dovoljno. Neka vam koren bude dobro natopljen bojom.

2. Pogrešan izbor plave nijanse

Važno je da znate da li vaša prirodna kosa ima pepeljast, žut ili narandžast pigment. Na taj način ćete odrediti koji podton vaša plava boja treba da sadrži, a to je onaj ton koji je u krugu boja na suprotnom kraju u odnosu na vaš prirodni pigment. Ako, na primer, želite da neutrališete žut ili narandžasti ton na kosi, koristićete plave nijanse sa sivim ili ljubičastim podtonom jer ih one neutračišu. To su dakle pepeljaste, biserne i violet plave boje.

Povezano: Najbolji make up za plavuše.

3. Kraće vreme držanja boje

Plave nijanse se obično drže od 40 do 60 minuta i to je uvek naglašeno na kutiju ili na uputstvu. Posebno boje sa visokim posvetljivanjem zahtevaju duže držanje jer prvih 40-ak minuta “izvlače” a preostalih 20-ak minuta toniraju kosu. Ne prekidajte taj proces! Neka vam boja stoji tačno koliko je napomenuto.

[adsense_inserter id=”12825″]

4. Proizvoljan odnos boja-hidrogen

Odnos boje i hidrogena određuje svaki proizvođač. Rezultat bojenja i te kako zavisi od preciznog odnosa boje i hidrogena. Proizvođači nijednu napomenu ne pišu tek tako. Samo ako ispoštujete sve što je naznačeno, možete očekivati postizanje željene nijanse.

5. Hidrogen drugog proizvođača

Svaki proizvođač ima svoju formulu. Hidrogen je hidrogen ali ipak rezultat nije isti ako koristite hidrogen i fabru za kosu istog proizvođača i ako koristite proizvode dva proizvođača.

Top savet:

Kombinovanjem dve plave boje dobijaju se najlepše plave nijanse. Obično se jedna boja koristi za posvetljivanje boje a druga za toniranje i neutralisanje neželjenih pigmenata.

Koja je vaša plava boja?

Ne stoji svakoj ženi baš svaka nijansa plave. Ali, svakoj ženi može dobro da stoji plava kosa, ako izabere pravu nijansu prema svojoj boji tena, očima… Dakle, neće svaka žene biti atraktivna ako postane platinasta plavuša. Većina žena se obično odlučuje za pepeljasto-plave tonove a zapravo ima mnogo bolje stoje prirodni ili zlatno-plavi tonovi. Konsultujte se sa frizerom oko određivanja prave nijanse za vas.

Jako je važno da znate pre nego što se odlučite za farbanje u plavu boju je da plava kosa zahteva mnogo više nege i održavanja od drugih nijansi i zato pre bojenja razmislite i o tome. Plava kosa se boji u korenu češće nego drugo boje jer se izrastak brže vidi, osim ako niste prirodna plavuša.

Povezano: Nega i farbanje plave kose

 

error: Content is protected !!