Kape i šalevi: Vodič kroz materijale i kako oni utiču na zdravlje kose

materijali kapa

Od kapa do šaleva za kosu, postoji mnogo aksesoara koji mogu zaštiti vašu kosu od sunca, vetra ili kiše, ili čak zamaskirati gubitak kose. Pošto se nalazimo u delu godine u kojem mnogo više nosimo kape i šaleve, znajte da ovi materijali utiču na izgled i zdravlje kose. Zato vam u nastavku otkrivamo kako se svaki materijal od kojeg se izrađuju kape i šalevi ponaša na vašoj kosi.

Kakvu kapu vi nosite?

Pamuk

Pamuk se često koristi u izradi kapa, turbana i beanie kapica. Karakteristike pamučnbog vlakna čine ove kape veoma mekanim i udobnim, a posebno su dobre za osobe koje pate od potpunog gubitka kose. Koža glave uvek može da diše ispod pamuka, pamučne kape ujedno štite od i od sunca, a pružaju mekoću koži glave.

Poliester

Polister je materijal koji je odličan za upijanje viška vlage. Zbog ovog svojstva, poliestersko vlakno pruža komfor tokom zimskih meseci, a ujedno održava udobnu temperaturu kože glave. Poliester se često može naći kao sastavni materijal turbana, ali ga treba izbegavati kao materijal za šaleve, jer može skliznuti sa glave.

materijali kapa

Svila

Svileni šalevi za kosu su idealni za žene koje vole dodir glamura u svakodnenom životu, ali i za one koje pate od potpunog gubitka kose, jer svila daje luksuznu mekoću kođi glave. Odlični su za nošenje tokom leta, jer svila dozvoljava šalu da se elegantno omota oko glave, pružaju laskavi izgled damama.

Bambus

Kape i turbani izrađeni od bambusa su neverovatno mekani, a tokom toplijeg vremena upijaju i isparavaju znoj, dok koža glave može da diše. Bambus je materijal koji ima anti-bakterijska svojstva i ne lepi se za koži glave. Često se izrađuje u formi turbana ili šala za kosu.

Vuna

Vuna je odličan materijal koji utopljava kožu glave kada je malo hladnije, ali ujedno pruža koži glave da diše, zahvaljujući prirodnim vlaknima. Vuna upija vlagu i odlična je za nošenje napolju, jer pomaže telu da zadrži prirodnu temperaturu, bez znojenja. Zato se od vune često izrađuju kapice i beanie kape.

materijali kapa

Akril

Akril je laganija opcija materijala, za sve one koji imaju reakciju na vunu. Akrilne kape se lakše neguju, ali koža glave ne diše, kao kod drugih materijala. Neke kape imaju mešavinu od 50% vine i 50% akrila, što znači da ta kapa greje, dok ujedno upija znoj, ali ostaje lagana i otporna, zahvaljujući akrilnim vlaknima.

Pročitajte još i: 7 načina da sprečite zimsko elektrisanje kose

error: Content is protected !!