Koliko često i kako treba da perete kosu?

By  |  0 Comments

Nakon pranja, vaša kosa ima volumen i jedinstven sjaj. Međutim, koliko često i kako treba da perete kosu? Odgovor nije jednostavan jer pranje kose zavisi od mnogobrojnih faktora kao što su tekstura kose i koliko vam se brzo masti koža glave.

Kosa se masti jer žlezde unutar kože proizvode sebum. Svako od nas luči različitu količinu sebuma, te se nekome kosa masti brže, nekom sporije. Takođe, svaki tip kose zahteva različit tip nege.

Nema ništa loše u svakodnevnom pranju kose, osim ako ne primetite da se jako lomi, da je oštećena, ili vam opada puno kose. Iako u svakom časopisu za lepotu piše da pranje, sušenje i oblikovanje isušuje kosu, važno je ipak da kosu perete svaki dan ako vam se brzo masti, imate perut, svakodnevno vežbate ili živite u zagađenom gradu. Ukoliko vam je kosa suva ili ako živite na selu, trebalo bi da je perete otprilike svaka tri dana. Masna kosa je karakteristična za tanku i ravnu kosu, a suva za kovrdžavu i bojom tretiranu kosu.

Obavezno koristite blage šampone bez sulfata jer su pogodni za svakodnevno pranje za sve tipove kose. Ne sadrži sulfate koji lišavaju teme i dlaku prirodnih ulja te dovode do suvoće krajeva i beživotne kose. Ukoliko imate farbanu kosu treba da je perete posebnim šamponima kako bi sprečili prerano izbeljivanje boje. Regenerator bi trebali koristiti svaki četvrti dan ukoliko imate tanku kosu, odnosno jednom ili dva puta ako vam je prirodno kovrdžava kosa.

Ako smatrate da je vašoj kosi potrebno svakodnevno pranje, pokušajte tu i tamo preskočiti šamponiranje ili koristite malu količinu šampona, razređenu s malo vode. Operite je brzo, kružnim pokretima kako biste uklonili znoj, masnoću i prljavštinu pa isperite kosu mlakom ili čak hladnom vodom. Regenerator nanesite samo u potezima od ušiju do vrhova. Dobro isperite kosu da vam ostaci proizvoda ne učine kosu beživotnom ili je slepe uz teme. Kosu blago obrišite i nemojte je mokru češljati jer je jako osetljiva i lako se lomi.

Ipak, najbolje poznajete vašu kosu pa bi kosu trebalo prati onoliko puta koliko sami procenite da je neophodno.

Povezano: Masna kosa – proizvodi i trikovi za spas u poslednji čas!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!