Hair dilema: Koliko često smete da farbate kosu, a da je ne oštetite?

farbanje kose

Kako se godišnje doba promenilo, i nastupila je jesen sa svim svojim bojama, mnoge od nas će pomisliti na promenu boje kose! Ipak, ukoliko ste već farbana lepotica, logično pitanje je: koliko često smete da se farbate, a da ne oštetite kosu? Ovo je odlično pitanje, jer je direktno povezano sa zdravljem, kvalitetom i izgledom vaše kose. U nastavku saznajte više o ovoj temi.

Sve zavisi od tipa farbe

Permanentna farba

Frizeri se slažu da univerzalnog odgovora na pitanje: “koliko često smem da se farbam” – nema! Ovo primarno zavisi od metode farbanja, odnosno tipa farbe koju koristite. Da li se radi o permanentnoj, semi-permantenoj ili demi-permanentnoj boji za kosu. Evo koja je razlika: permanentna farba ima najveći potencijal da ošteti kosu, zbog sve hemije koju sadrži. Amonijak i hidrogen-peroksid u kombinaciji “otvaraju” kutikulu dlake, kako bi dopreli do njene unutrašnje strukture i napravile promenu boje. Permanentna boja može trajati do 8 nedelja, na kosi, iako će mnogo ranije biti potrebno prefarbavanje korena.

Permanentna boja daje najbolju pokrivenost sedih vlasi, i kod nje je veći problem izrastak nego ispiranje. Ova boja se može koristiti i kod single-process boja, pramenova i balajaža. U svakom slučaju, sačekajte najmanje 4 nedelje pre nego što ponovite proces farbanja, kako biste poštedele kosu potencijalne štete.

Demi-permanentna farba

Ovaj tip farbe za kosu ne sadrži amonijak, ali zahteva malu količinu peroksida, kako bi minimalno podigla kutikulu dlake, kako bi se pigment “uhvatio”, bez posvetljivanja prirodne boje kose. Sve dok je kutikula pravilno “zatvorena” u svoj prirodno ravan i zatvoren položaj i dok ste ispoštovali protokol farbanja, slobodno se možete prefarbati svakih nekoliko nedelja ovom vrstom boje. Ako želite da izblendate sede, farbanje na svake 4 nedelje je dobar interval. Ako dajete kosi sjaj i dimenziju, možete se prefarbati na svakih 6-7 nedelja.

Povezano: Farbanje kose u trudnoći – evo šta sve treba da znate!

Semi-permanentna farba

Ona se može koristiti onoliko često koliko vi želite – savršena je za vikend promene. Ova boja je “low-maintenance” i veoma je kratkotrajna – zapravo deluje kao toner ili “stain” koji se taloži na dlaku, i može se ukloniti u jednom pranju, ako koristite šampon-čistač.

Farbanje dužine vs. korena

Prefarbavanje čitave dužine kose može se bezbedno raditi svakih 8 nedelja, ali ako želite suptilnije tonalne promene – toplije ili hladnije tonove iste boje, postoje mnogo manje oštećujuće opcije, poput semi-permanentnih i demi-permanentnih boja za kosu.

Što se tiče učestalosti farbanja korena kose – učestalost potpuno zavisi od vas. Imajte na umu da kosa raste oko 1 cm mesečno.

Pročitajte još i: Hair Dilema – da li na farbanje treba da dođete sa čistom ili prljavom kosom?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!