Nega kose vrućim uljima – Intentivna nega

saveti za zdravu i lepu kosu

Kroz sadržaje brojnih tekstova koje smo do sada podelili sa vama, upoznali smo vas sa različitim načinima korišćenja biljnih ulja u svrhu nege kose. Međutim, ono o čemu nismo pisali, jeste kako da bilo koje biljno ulje za negu kose upotrebite kao vruće ulje.


O tome šta tačno predstavlja upotreba biljnog ulja u formi vrućeg ulja i kakva je svrha takve upotrebe, pisaćemo u redovima koji su pred vama.

Kako se biljna ulja koriste u formi vrućih ulja?

Bilo koje biljno ulje koje inače po osobinama koje ispoljava u procesu nege kose odgovara vašem tipu kose, možete upotrebiti kao vruće ulje.

vruce ulje

Konkretno, tretman nege kose vrućim uljem, predstavlja tretman nege kose biljnim uljem koji ste predhodno (pre upotrebe), na određen način zagrejali i tek onda ga naneli na kosu.

Da bi ste biljno ulje na pravilan način zagrejali i pretvorili ga u vruće ulje, potrebno je da ga u količini u kojoj planirate da ga nanesete na kosu prvo sipate u šerpicu i da tu šerpicu stavite iznad veće šerpe u kojoj se nalazi ključala voda i iz koje izlazi vodena para. U tom položaju, šerpicu sa uljem zadržite oko minut, odnosno onoliko koliko je potrebno da ulje postane umereno toplo (nikako vrelo, iako se zove “vruće ulje”).

ulje

Ukoliko za proces sa manjom i većom šerpicom iz bilo kog razloga nemate vremena, ulje možete zagrejati i tako što ćete ga u potrebnoj količini sipati u kutlaču, a zatim kutlaču zagrejati plamenom upaljača ili plamenom sveće.

utrljavanje ulja

Kada ste ulje dovoljno zagrejali, sledeće što je potrebno da uradite, jeste da ga nanesete na kosu i to temeljno i ravnomerno sve od korena pa do samih vrhova vlasi. Pritom, prilikom nanošenja na kosu, ulje utrljavajte kružnim pokretima dlanova, tako da što dublje prodre u vlasi. Kada ste ulje naneli na kosu, kosu zamotajte najpre najlonskom kesom, a zatim i peškirom.

Na samom kraju sprovođenja ovog tretmana, uključite fen da izduvava topao vazduh i njime zagrevajte kosu preko peškira i preko kese. Periodično, kada osetite da vam postaje preterano vruća kosa, isključite fen i napravite kratki predah, pa onda nastavite zagrejavanje.

susenje kose

Nakon pola sata, potpuno prekinite zagrejavanje kose, odmotajte kosu i na uobičajan način je operite, tretirajte regeneratorom, isperite i oblikujte. Ukoliko raspolažete sa više slobodnog vremena, vruće ulje možete držati i duže na kosi. U tom slučaju ga zagrevajte na opisan način i u opisanom trajanju, a zatim pustite da se potpuno ohladi na vašoj kosi pre nego što ga isperete.

Ovakav tretman nege kose, ponavljajte jednod u dve nedelje ili ukoliko vam je kosa pojačano oštećena jednom u nedelju dana.

[adsense_inserter id=”12825″]

Šta je svrha ovakvog tretmanan nege kose?

Svrha ovakvog tretmana nege kose je to što prilikom zagrevanja ulje u većoj meri oslobađa sve svoje hranljive elemente, a kosa koja je takođe zagrejana, postaje spremnija da te elemente upije i iskoristi. Na taj način, kosi se pruža intezivna nega.

lepa kosa

Ukoliko to želite, možete i naizmenično koristiti različite vrste biljnih ulja u svrhu nege kose na ovaj način. Konkretno, u skladu sa tipom svoje kose, možete izabrati dve tri različite vrste biljnih ulja koja vam odgovaraju i onda svaki put na opisan način koristiti po jednu od tih vrsta biljnih ulja.

*************************************************************************

Pratite svoj omiljeni ženski portal i na društvenim mrežama:

YouTube, Facebook, Instagram, Twitter.

*************************************************************************

error: Content is protected !!