“No-poo” metoda pranja kose bez šampona – DA ili NE?

By  |  0 Comments

U poslednje vreme, veliku popularnost stekla je tzv. “no-poo” metoda pranja kose. O čemu se radi? Ovaj koncept podrazumeva čišćenje kose, ali bez upotrebe šampona. Kao alternative ovom, do sada nezamenljivom čistaču kose, javljaju se soda bikarbona, jabukovo sirće, glina, pa čak i čista voda. Zagovornici ove metode su oduševljeni rezultatima – lepršava, bujna, gusta i zdrava kosa. Da li biste je probali?

Izbacivanje šampona iz rutine nege kose se većini čini kao previše drastičan potez: jer pranje kose ne možemo da zamislimo bez ovog čistača. Medjutim, pristalice “no-poo” metode pranja kose smatraju da ćete izbacivanjem šampona punog hemikalija imati zdraviju, sjajniju, lepšu i oporavljenu kosu.

Zašto izbaciti šampon iz nege?

“No-poo” metoda ima nekoliko razloga zašto treba da izbacite šampon i pređete na njegove alternative:

 • štetne hemikalije iz šampona isušuju kosu i utiču na njen sporiji rast
 • šampon skida prirodna ulja sa dlake
 • kosa vam se često masti, baš zbog nedostatka prirodnog ulja
 • smanjenje troškova kupovine šampona, ali i očuvanje okoline

Povezano: Najčešće greške prilikom pranja kose

pranje kose

Koje su prednosti “no-poo” metode?

Pranje kose prirodnim sastojcima ili čistom vodom se čini kao jeftino i prirodno rešenje. Zagovornici ovog načina čišćenja navode sledeće prednosti koje ćete dobiti izbacivanjem šampona:

 • zdravija kosa
 • omogućavanje skalpu da proizvodi potrebnu i zdravu količinu sebuma
 • manje elektrisanje kose
 • volumen kose
 • bolja tekstura kose=manje stajling proizvoda
 • nema izlaganja hemikalijama
 • nema stvaranja naslaga na temenu

Alternative za šampon

Srećom, postoji nekoliko prirodnih opcija kojim možete koristitite umesto šampona, i na taj način naći alternativu koja vama odgovara:

 • soda bikarbona i jabukovo sirće: ova dva prirodna sastojka se pojavljuju kao najčešće rešenje za pranje kose bez šampona. Soda bikarbona je odličan eksfolijant – vrši piling temena, skida naslage i masnoću, dok jabukovo sirće čini kosu sjajnijom. Jeftini su sastojci, a i dostupni. Ipak, prečesta upotreba može poremetiti prirodni pH balans skalpa, zato ih koristite u intervalima.

soda bikarbona

 • regenerator: većina kupovnih regeneratora sadrže blage čistače, tako da ako vam je kosa suva i sklona elektrisanju, isprobajte “co-wash” – pranje kose regeneratorom. Naravno, ako vam se kosa masti, ova metoda nikako nije za vas, ali za suvokose i kovrdžave je idealna.
 • kruti šampon: pre nego što su postojali tečni šamponi, kosa se prala tzv. sapunima za kosu, odnosno krutim šamponima. Pošto se oni izrađuju od prirodnih sastojaka, idealni su za “no-poo” metodu. Ostaviće kosu mekom i hidriranom, a kosa će imati prelep sjaj.
 • glina: ovaj sastojak je moćan agens za detoksikaciju – to već znate po glinenim maskama za lice. Takođe je odična za kosu – pomaže da se skalp ispilinguje i očisti, a takođe će ukrotiti sitne antenice dlaka. Možete napraviti sopstvenu blatnu masku za pranje kose od gline iz zdrave hrane. Najbolje su rasul i bentonit gline, kao i one iz Mrtvog mora.

Povezano: Prolećni DETOX kose – DIY + preporuke proizvoda

glina

 • čista voda: iako vam zvuči neverovatno da se kosa može oprati samo vodom, zagovornici “no-poo” metode tvrde da je zaista tako! U početku, kosa će imati naslage sebuma, što je normalno, ali posle par nedelja, ona će se prilagoditi pranju vodom. Ovaj metod ne funkcioniše sa tvrdom vodom (kakva je naša). Povremeno možete koristiti piling od sode bikarbone za uklanjanje naslaga sa temena.

Da li je “no-poo” metoda za vas?

Ako imate previše isušenu ili previše masnu kosu, ili jednostavno tražite potpuno prirodan, netoksičan način negovanja kose, slobodno je isprobajte. Nađite alternativu za šampon koja vama odgovara. Ipak, glavni savet je da se pridržavate “no-poo” metode bar mesec dana ili više, jer je normalan period prilagođavanja kose, koja će biti masna.

Neki fanovi “no-poo” metode tvrde da je pun period tranzicije 3 meseca: u prvom kosa će vam biti masna, u drugom će biti naelektrisana, a tokom trećem će početi da izgleda sve bolje, ali uz čupavost. Nakon trećeg meseca, očekuje vas sjajna, bujna i zdrava kosa. Nakon toga, slobodno smete da povremeno upotrebite šampon, jednom u dve nedelje, a on neće napraviti nikakvu štetu.

Ako ipak ne želite u potpunosti da izbacite šampon iz rutine, a želite prirodno rešenje za pranje kose, mi vam preporučujemo Marrakesh Nourish šampon bez sulfata, parabena, parafina, alkohola, veštačkih boja i mirisa.

Pročitajte još i: Nega tela, lica i kose uz sodu bikarbonu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!