Pena za kosu – karakteristike i upotreba

By  |  0 Comments

Pena za kosu, predstavlja jedan od najzastupljenijih preparata za oblikovanje kose. Ipak, kako bi bila maksimalno efikasna i kako bi dala maksimalne rezultate, potrebno je znati je koristiti na pravilan način i u pravilnoj meri. U zavisnosti od načina na koji upotrebite penu za kosu, zavisi i koliko će lepo i uspešno biti oblikovana vaša frizura.


Šta je potrebno znati o peni za kosu?

Potrebno je znati, da nisu sve pene za kosu iste. U osnovi, njihova namena jeste ista, to je da oblikuju i stilizuju kosu, ali postoje i osobine koje ih razlikuju. Na primer:

  • Neke vrste pene sadrže alkohol u svom sastavu, dok ga druge ne sadrže. Zbog te činjenice, neke vrste pene, isušuju kosu i nisu namenjene za stalnu i čestu upotrebu, dok su druge bezbedne čak i za redovnu upotrebu.
  • Neke vrste pene za kosu potrebno je promućkati pre upotrebe, dok druge nije.
  • Neke daju veću, a neke manju čvrstinu kosi.
  • Neke vrste pene za kosu, stavljaju se na isključivo vlažnu kosu, druge se stavljaju na vlažnu ili suvu kosu, dok postoje i pene koje se upotrebljavaju isključivo prilikom peglanja kose. Takve pene, da bi delovale na kosu, zahtevaju toplotu.

Zbog toga, neke vrste pene za kosu, mogu vam idealno odgovarati, dok vas neke druge mogu razočarati i čak pogoršati kvalitet kose. Zato je pre kupovine i upotrebe, bitno raspitati se o njenim osobinama i o tome za koji tip kose i koji vid upotrebe je namenjena.

Kako koristiti penu za kosu?

Pre svega, kao što smo napomenuli u prethodnom delu teksta, izaberite odgovarajuću vrstu pene za kosu. Kada to učinite, upotrebite je u skladu sa njenom vrstom, a vašom željom.

U svakom slučaju, nikada nemojte penu nanositi direktno na kosu i nemojte je nanositi u preteranoj meri. To može sprečiti njen učinak i ostaviti vas bez željene frizure. Penu uvek pre nanošenja na kosu, prvo nanesite na dlanove. Zatim, ravnomerno je rastrljajte po kosi, počev od korena, prema vrhovima vlasi.

Ukoliko želite da napravite lokne, to možete postići gužvanjem kose na koju ste naneli penu ili upotrebom fena sa difuzerom. Kod gužvanja kose, lokne će biti nešto nežnije, dok ćete ih upotrebom difuzera intezivnije naglasiti. U oba slučaja, pena se nanosi na čistu, očešljanu i polu suvu kosu, odnosno na kosu koju ste oprali, istrljali peškirom i očešljali.

Takođe, penom za kosu možete fiksirati i određene pojedinačne pramenove ili fazonirati suvu i već oblikovanu kosu. U tom slučaju važno je da penom ne ulepite kosu, odnosno da je pažljivo nanesete u pravoj meri. U protivnom, ukoliko nanesete previše pene na kosu, kosa može izgledati ulepljeno, suvo i ispucalo. Pena za kosu, predstavlja jedan od najzastupljenijih preparata za oblikovanje kose. Ipak, kako bi bila maksimalno efikasna i kako bi dala maksimalne rezultate, penu je potrebno znati koristiti na pravilan način i u pravilnoj meri.

Zavisno od toga kako upotrebite penu za kosu, zavisi i izgled vaše frizure.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!