Prirodni preparat za negu: sok od krompira

By  |  1 Comment

Među ljudima je široko rasprostranjeno mišljenje da je sok od svežeg krompira štetan i da ukoliko se konzumira može ugroziti ljudsko zdravlje. Samim tim, sok od krompira je postao toliko omražen među ljudima, da gotovo nigde i ne nalazi svoju primenu. To je greška, a objasnićemo vam i zašto.

Krompir u svrhu lepote i nege

Mišljenje da je ovaj sok štetan, proisteklo je iz činjenice da svež krompir, pa samim tim i sok od svežeg krompira sadrži alkaloid solanin. To je vrsta otrova, čije delovanje može na više načina da se odrazi negativno na organizam.

Međutim, ono što je važno znati, jeste da se ovaj otrov ne nalazi u celokupnom sadržaju krompira ili krompirovog soka, već je prisutan isključivo u zelenim delovima kore krompira i u klicama. Kada svež krompir očistite tako da sa njega potpuno odstranite zelene delove i klice, njegov sok možete slobodno koristiti u svrhu nege kože tela, kože lica i u svrhu nege kose.

Kako ne biste bili u dilemi kako da upotrebite sok od svežeg krompira u svrhu lepote, mi ćemo vam pomoći i dati vam prave savete:

Sok od krompira kao sredstvo za borbu protiv celulita:

Ukoliko imate problem sa prisustvom celulita na svojoj koži, predlažemo vam da dva do tri puta nedeljno pre tuširanja uradite sledeće:

Uzmite jedan veći svež krompir, operite ga, oljuštite i očistite od zelenih delova ili klica. Zatim, krompir izrendajte i taj izrendani sadržaj stavite u dva do tri puta presavijenu gazu. Gazu umotajte tako da dobije oblik loptice u čijoj je unutrašnjosti rendani krompir. Dok se tuširate, odnosno dok vam je koža mokra, ali još uvek ne i namazana gelom za tuširanje, pritiskajućim kružnim pokretima, trljajte regiju zahvaćenu celulitaom tom lopticom. Obratite pažnju da to traje oko dva do tri minuta, a zatim, normalno nastavite sa tuširanjem.

Sok od krompira kao sredstvo za izbeljivanje kože lica i uklanjanje pigmentnih fleka:

Ponekad se može dogoditi da poželite da izbelite svoju kožu lica, ili da se rešite pigmentnih fleka koje imate na njoj. Ako je tako, uzmite jedan manji svež krompir, operite ga oljuštite i očistite kako smo gore opisali da treba. Zatim, izrendajte ga i pritiskajući izrendani sadržaj kroz cediljku, izdvojte sok. U taj sok, dodajte dve supene kašike zelene gline u prahu i dve supene kašike limunovog soka. Sve to dobro sjedinite i u vidu maske nanesite na lice.

Sačekajte da prođe petnaest minuta, a zatim lice temeljno isperite i osušite ga prirodno ne koristeći peškir. Ponavljajte ovakav tretman, jednom do dva puta nedeljno u zavisnosti od mere u kojoj želite da izbelite kožu ili da se rešite pigmentnih fleka.

Sok od krompira kao prirodni preparat za usporavanje starenja kože:

Ukoliko želite da vam koža što duže ostane mlada i blistava, uzmite jedan manji krompir, očistite ga i iz njega izdvojte sok. Zatim, jednu supenu kašiku tog soka, pomešajte sa jednom supenom kašikom jogurta. To sjedinite i nanesite na čistu i suvu kožu lica. Sačekajte da prođe deset do petnaest minuta, a zatim temeljno isperite lice i prirodno ga osušite ne koristeći peškir.
Ovaj tretman, ponavljajte jednom do dva puta nedeljno.

Sok od krompira za zdravu i glatku kosu:

Ukoliko vam se čini da vam kosa nije u potpunosti zdrava i da bi ste mogli da poradite na tome da postane više glatka, sok koji ste iscedili iz jednog većeg krompira, sipajte u dvesta pedeset mililitara umereno tople vode. To promešajte i mešavinu upotrebite za zadnje ispiranje kose prilikom svakog pranja. Tretman sa sokom od krompira ponavljajte nekoliko nedelja kontinuirano.

1 Comment

  1. Pingback: Imate problem sa jesenjim opadanjem kose? | Lepotica.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!