Prođite sa nama kroz istoriju donjeg veša

By  |  0 Comments

Jedan od odevnih predmeta bez kojih savremena osoba ne bi mogla da zamisli život, svakako je donji veš. Zato, odlučili smo da vas kroz sadržaj ovog teksta, provedemo kroz istoriju nastanka i razvoja donjeg veša.

Gde je nastao donji veš?

Donji veš je prvi put nastao u drevnom Rimu. Pre nego što je nastao, kao zamena za njega služile su dugačke tunike koje su imale za cilj da sakriju nagost tela, a koristile su se prvi put u Egiptu, pa zatim i u Grčkoj i u ostalim delovima sveta.

Otuda, ne čudi što se donji veš naziva još i intimni veš. Ovaj naziv, potiče od latinske reči „intimus„, što znači privatno ili lično.

Donji veš kroz dalju istoriju

Od trenutka kada je nastao, donji veš je prošao kroz najrazličitije promene forme i dizajna.

Tako, u renesansnom periodu, kreiran je veš koji je bio dugačak sve do kolena i kao takav služio je da spreči direktan kontakt ostalih komada odeće sa kožom. Donji veš takve dužine, nosile su i žene i muškarci.

U XVIII veku, dugačak donji veš, zamenili su korseti, koji su sa donje strane bili skraćeni i pripijeni uz prepone ali koji su se vezivali čvrsto uz torzo i imali zadatak da učvrste i stegnu struk i stomak. Forma korseta je bila tako uska da je njihovo nošenje neretko bilo i veoma bolno.

Tek krajem XIX i početkom XX veka, počele su da se događaju revolucionarne promene na polju inovacija u dizajnu donjeg veša.

Savremena istorija donjeg veša:

Početkom XX veka, tačnije 1914. godine, pojavio se prvi skraćeni donji veš. Međutim, u periodu Drugog svetskog rata, usled svetske krize i usresređenosti gotovo svih razvijenijih svetskih država na uspostavljanje mira, proizvodnja donjeg veša je bila potpuno zapostavljena pa čak i potpuno obustavljena.

Nakon Drugog svetskog rata, tačnije pedesetih godina XX veka, ponovo se pažnja poklanja donjem vešu i ponovo počinje njegova masovna proizvodnja. Tih godina, u modu su bili vraćeni korseti, ali ovog puta u znatno slobodnijoj i opuštenijoj formi nego što je to bio slučaj prvobitno.

Šezdesetih godina XX veka, snimljene su prve TV reklame koje su za cilj imale da predstave donji veš.

Sedamdesetih godina XX veka, ubačeni su elastični materijali u industriju veša i tako se više nije proizvodio samo pamučni veš. Istih godina, donji veš je počeo da se proizvodi i od čipke i od svile, a prvi put, u njegovoj izradi počele su da se koriste i intezivne boje kao što su crna ili crvena. Do tada, donji veš se proizvodio isključivo u beloj ili eventualno u bež boji.

Od osamdesetih godina XX veka, industrija donjeg veša, stavila je akcenat na dostupnost što većeg broja modela donjeg veša i na što bolji izbor boja, kao i materijala od kojih je napravljen.

Danas, donji veš više nema samo ulogu da prekrije nagost tela i da zaštiti kontakt kože sa odećom, već često i da u ženama probudi senzualnost i da istakne njihovu seksualnost. Otuda, ne čudi činjenica da su pojedini komadi donjeg veša danas dizajnirani tako da više otkriju nego što zapravo pokrivaju.

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!