Suncokretovo ulje: 3 načina upotrebe za negu kose

suncokretovo ulje

Suncokretovo ulje većina koristi za pripremu ukusnih jela, ali da li ste znali da je ovo ulje i odličan kozmetički preparat za negu kose? U nastavku teksta ćemo vam otkriti zašto je suncokretovo ulje blagotvorno za zdravlje i negu kose.

Zašto je suncokretovo ulje važno za negu kose?

Suncokretovo ulje je bogato vitaminima kao što su A, B, C i E i mineralima kao što su gvožđe, kalijum i kalcijum. Visok sadržaj ovih hranljivih materija, ali i antioksidanata i masnih kiselina čine suncokretovo ulje izuzetno korisnim za zdravlje svih tipova kose, posebno kada je u pitanju rast kose – sprečavaju opadanje i slabljenje kose jačajući folikul i koren dlake te podstičući prirodni rast kose.

Takođe, suncokretovo ulje može učiniti kosu zdravijom, jačom i sjajnijom ako se koristi kao balzam za kosu. U ovom slučaju će delovati i kao zaštita za vašu kosu od apsorpcije ultraljubičastih zraka i pojave slobodnih radikala koji oštećuju kosu i kožu glave.

Ukoliko imate problema sa suvom peruti – ljuspice praćene svrabom, suncokretovo ulje je odličan i veoma efikasan prirodni preparat za oslobađanje od peruti u kućnim uslovima.

Povezano: Nega kose vrućim uljima – Intenzivna nega!

Kako da koristite suncokretovo ulje za kosu?

  1. Za brži rast kose, ali i kao tretman protiv ćelavosti pomešajte 75 odsto destilovane vode i 25 odsto suncokretovog ulja sa nekoliko kapi omiljenog esencijalnog ulja, promućkajte pre upotrebe pa poprskajte kosu svake noći pred spavanje.
  2. Za mekanu i sjajnu kosu bez mršenja, na vlažnu i čistu kosu umasirajte direktno nekoliko kapi toplog suncokretovog ulja, ostavite oko 3 minuta pa isperite.
  3. Pošto je vaš skalp osnova za opšte zdravlje prirodne dlake, kako bi se oslobodili neprijatne i nelagodne pojave kao što je perut, umasirajte suncokretovo ulje direktno na kožu glave i celom dužinom kose, zamotajte najlonskom kesom i peškirom, ostavite da deluje oko sat vremena (ili preko noći) pa temeljno isperite.

Bez obzira da li ćete uključiti suncokretovo ulje u vašu ishranu (minimalno 1 kašika na dan) ili izabrati da ga nanesete ili umasirate direktno u vašu kosu i kožu glave, vi ste na pravom putu ka sjajnoj, negovanoj i zdravoj kosi.

Povezano: Nega kose pivom: 3 maske koje će vas oduševiti!

error: Content is protected !!