Tretirajte kosu na pravilan način

By  |  0 Comments

Zdravu, sjajnu i lepu kosu možete imati ako se držite određenih pravila nege, kao i trikova za stilizovanje.

Kosa je ukras svake žene i treba je negovati na odgovarajući način. U suprotnom kosa može postati beživotna, lomljiva, suva…

Šta da (ne) radite vašoj kosi?

Ispucali vrhovi su posledica nepravilnog češljanja i sušenja kose, kao i prečestih tretmana. Redovno skraćivanje vrhova, barem svakih 10 sedmica, sprečiće dalja oštećenja i sačuvati dužinu kose.

Pušenje šteti kvaliteti vaše kose. Hemikalije iz duvana doprinose da kosa brže osedi, postaje tanja i dvostruko sklonija opadanju. Takođe, kosa vam smrdi na dim.

Ukoliko sami skraćujete šiške postoji mogućnost da pogrešite i upropastite vaš izgled. Najsigurnije je da odete kod frizera i zatražite da vam skrati samo šiške.

Ako imate dugu kosu, sprečićete lomljenje i pucanje vlasi ako pred spavanje labavo vežete kosu u  pletenicu. Lomljenje kose dok spavate možete spriječiti i ako oko repa na vrhu glave omotate svilenu maramu.

Ne zalizujte i zatežite kosu kada vežete konjski rep, pletenice uz teme ili punđe jer ćete opteretiti koren vlasi, dovesti do slabljenja, pucanja, ali i do opadanja kose. Takođe, nakon višesatnog nošenja, možete osetiti bol u glavi ili migrenu.

Povezano: Konjski rep – Štetan ili ne za vašu kosu?

Za bujnu, sjajnu i jaku kosu od velike je važnosti i pravilna ishrana. Ubacite ishranu namirnice kao što su losos, avokado, bademi, orasi, slatki krompir, spanać, jaja, grčki jogurt, cimet i borovnice. Osim konzumiranja, od voća i povrća možete napraviti i masku za kosu.

Svilena jastučnica manje oštećuje folikule kose te sprečava da se vlasi mrse, lome ili opadaju jer smanjuje znojenje tokom noći i ne dovodi do trenja.

Prilikom sušenja i oblikovanja kose važno je da zaštitite kosu od toplote i UV zraka. Ne zaboravite da nanesete proizvod za zaštitu od toplote i sunca koji će vašu kosu učiniti izdržljivijom na duge staze, ali i ubrzati sušenje.

Povezano: Rešenje za kosu koja se mrsi – Detangler četka!

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!