7 trikova koji će sprečiti brzo mašćenje kose!

mašćenje kose

Brzo mašćenje kose spada u jedan od najčešćih problema sa kosom, bez obzira na uzrast ili pol. Sigurno se i vama desila situacija da operete kosu, a već sutradan ujutru osećate da vam se koren zamastio. Iako ste promenile šampon, priča se nastavlja. Šta raditi u tom slučaju? Primeniti trikove i savete koje vam donosimo u nastavku!

Šta uzrokuje mašćenje kose?

Masna kosa je rezultata pojačanog rada sebacealnih žlezda koje su raspoređene unutar kože glave, kako bi proizvodile prirodan sebum za “podmazivanje” dlake. Ovu masnoću upija kosa, a previše masnoće daje onaj izgled koji nikako ne volimo. Sama masnoća nije loša za kosu – naprotiv, sebum čini kosu raskošnom, zdravom i dugom, ali previše nataloženog ulja može uzrokovati masne nasalge, koje kosu ostavljaju beživotnom i previše zalizanom.

Zašto se moja kosa zamasti odmah sutradan?

Različiti tipovi kose se maste različitom brzinom. Osobe sa debelom i kovrdžavom dlakom mogu ostaviti kosu nedelju dana bez pranja, a ona će i dalje izgledati sveže. Ipak, dame sa tankom i finom dlakom, mogu izgledati masno već dan posle pranja. Razlika je u količini sebuma koje naš skalp proizvode, kao i u tome kako se naša dlaka nosi sa tim uljem. Iskušenje je da masnu kosu perete svakog dana, a to je zapravo doprinosi češćem mašćenju.

Povezano: 3 iznenađujuća razloga zašto vam se kosa masti – nećete verovati!

mašćenje kose

Savet #1: Uložite u dobar pročišćavajući šampon

Ako patite od masne kose, najverovatnije imate masnu kožu glave, a ne masnu dlaku. Zato bi trebalo da uložite u kvalitetan pročišćavajući šampon, koji dubinski čisti vlas i uklanja sva višak naslaga. Koristite pročišćavajući šampon na nedeljnoj bazi, a posle njega, obavezno negujte kosu jakom maskom i regenereratorom.

Mi vam predlažemo Subrina Professional PURE micelarni šampon za kosu.

Savet #2: Regenerator i masku koristite samo na krajevima

Ako potrošite regenerator ili masku u isto vreme kad i šampon – nešto radite pogrešno! Ako ste vlasnica masne kose, obavezno nanosite regenerator ili masku samo na krajeve kose, kako biste je lakše raščešljali. Što više nanesete regenerator uz dužinu, ka temenu, kosa će biti masnija.

Savet #3: Ne preterujte sa količinom šampona

Kada perete kosu, jako je važno da ne preterate sa količinom šampona koju koristite za kosu, jer previše šampona može biti preteško na kosi. Generalno gledano, bolje je da dva puta šamponirate kosu, sa količinom šampona u dimenziji novčića od 5 dinara.

mašćenje kose

Savet #4: Perite kosu mlakom vodom

Vruća voda dodatno stimuliše lojne žlezde na temenu da proizvode još više masnoće, stoga se okrenite mlakoj vodi, kada perete kosu. Ona će dovoljno otvoriti kutikulu, kako bi šampon i regenerator mogli da deluju, a neće stimulisati preterano lučenje masnoće.

Savet #5: Styling proizvode svedite na minimum

Ako ne možete da zamislite frizuru bez pene, laka, ulja, raznih prskalica i krema – sada je trenutak da ovu praksu minimizujete! Svaki hair style proizvod dodatno otežava dlaku, i čini da se ona ranije zamasti. Ako želite volumen, odaberite texture sprej, koji neće otežati kosu. Ako morate da fiksirate frizuru, koristite što laganiji lak, koji ćete mestimično poprskati na dužinu.

Savet #6: Smanjite peglanje kose

Ukoliko je pegla za kosu vaš BFF, vreme je da je malo ostavite, ako ne želite da vam se kosa tako brzo zamasti. Često peglanje kose vuče njenu dužinu na dole, čime se kosa lepi za teme. Na ovaj način se ubrzava mašćenje kose, jer je velika površina dlake u direktnom dodiru sa masnim skalpom. Zato vam predlažemo da umesto peglanja kose, pređete na feniranje, i to ono na volumen!

mašćenje kose

Savet #7: Ofarbajte kosu

Da li ste znale da se farbana kosa sporije masti od prirodne, nafarbane? Ovo će vam potvrditi i frizeri. Zato je možda dobra ideja da konačno osvežite prirodnu boju kose i ponesete onu boju o kojoj maštate mesecima, dok ćete ujedno rešiti i problem preteranog mašćenja kose!

Mi vam predlažemo Revlon RESTART Balance micelarni šampon protiv mašćenja kose.

error: Content is protected !!