Da li ste znale da tvrda voda oštećuje kosu? Evo kako to da sprečite!

tvrda voda

Tvrda voda može oštetiti kosu, a mineralne naslage mogu promeniti način kako proizvodi “rade” na dlaci. Iako čak i običan voda može uzrokovati oštećenja dlake, evo kako da smanjite efekat minerala na izgled i zdravlje kose.

Šta je tačno tvrda voda?

Tvrda voda je voda sa visokim mineralnim sadržajem, obično kalcijumom i magnezijumom. Meka voda je ona voda koja ima nizak do normalan nivo minerala.

Kako da znam da li imam tvrdu vodu?

U našoj zemlji, nažalost, voda je dosta tvrda, sa visokim sadržajem minerala u sebi. Evo kako da testirate da li imate tvrdu vodu: jednostavo potražite bele flekice od kalcijuma po tušu i sanitarijama. Osim toga, možete sipati malo vode u šampon i dobro promešati. Cilj je da otkrijete koliko će se pene formirati. Ako imate meku vodu, dobićete dosta pene, ali ako imate tvrdu vodu u domaćistvu, veoma je teško da naterate šampon da peni.

Šta tvrda voda “radi” kosi?

Tvrda voda otvara kutikulu dlake i može uzrokovati da kosa deluje grubo pod rukom, i da se lako zapetljava i mrsi. Tvrda voda takođe ostavlja mineralne naslage na dlaci, koje mogu isušiti dlaku i uzrokovati njeno mršenje i zapetljavanje u čvorove.

Šta da radite ako imate tvrdu vodu?

Ako živite u kući, možete instalirati omekšivač vode, ili jednostavno nabaviti samo filter za tuš. Oni zaista mogu učiniti veliku razliku i isfiltrirati višak minerala, tako da dobijete čistu, meku vodu za pranje kose.

Povezano: Kako tvrda voda utiče na izgled i kvalitet vaše kose

Da li voda oštećuje kosu?

Bez obzira na tip vode koju imate, da li znale da sama voda može da ošteti kosu?! Voda čini da omotač dlake nabubri, i da se kutikula raširi. A ako ostavite kosu mokrom duži period, ovo može učiniti da da se dlaka oštetiti i da se krajevi rascvetaju. Ako je vašoj kosi potrebno više vremena da se osuši, znajte da je mnogo manje oštećuje feniranje na srednjoj jačine fena, nego da je ostavite mokrom i sušite prirodnim putem

Kako da popravite štetu od tvrde vode?

Postoje specijalni šamponi koji se nazivaju helirajući šamponi. Radi se o specifičnim pročišćavajućim šamponima, koji su kreirani da da se vežu za minerale i potom ih isperu iz kose. Helirajući šamponi imaju veoma jake čistače i zato bi trebalo da ih koristite samo jednom mesečno. Ipak, preporučuju se ako živite u regiji sa tvrdom vodom (kao što je naša). Frizeri preporučuju da maka korisite obične pročišćavajuće šampone 1 u nedelju ili dve dana, u zavisnosti od toga koliko često perete kosu.

Predlažemo vam ovaj JOICO K-PAK Clarifying helirajući šampon za dubinsko pranje i uklanjanje mineralnih naslaga:

Helirajući tretman uklanjanja mineralnih naslaga možete izvesti i same na ovaj način: klik OVDE za kućni tretman heliranja kose.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!