5 alternativa salicilnoj kiselini koje takođe rešavaju problem masne kože i akni

akne

Poznata kao magičan sastojak za kožu sklonu aknama, salicilna kiselina je poznata po tome da rešava probleme masne kože: otpušava pore, uklanja mrtve ćelije sa površine kože, rešava vas mitisera, smanjuje lučenje sebuma, deluje na bakterije koje uzrokuju akne i umiruje upale. Ali nekada može biti prejaka za određene tipove kože. Šta onda raditi? Jednostavno, pređite na blaže alternativne sastojke koji nude slične rezultate.

Ovi sastojci deluju slično kao salicilna kiselina

#1: Benzoil-peroksid

Efikasan tretman za akne, benzoil-peroksid tretira ozbiljne forme akne, tako što usporava rast bakterija koje ih izazivaju i otpušava pore. Takođe omogućava brže uklanjanje odumrlih ćelija kože i sprečava lučenje preteranih količina sebuma. Uvek počnite sa nižim koncentracijama benzoil-peroksida kako biste sprečile isušivanje kože. Ovaj sastojak posebno koristan kod tipova akni poput pustula, papula, cisti i nodula.

akne

#2: Ulje čajnog drveta

Ovo ulje koje sprečava nastanak akni je bogato antibakterijskim i antiseptičnim svojstvima koja kontrolišu nastanak akni, a takođe isušuj bubuljice, umiruju crvenilo i dezinfikuju već postojeće bubuljice. Ulje čajevca je manje moćno nego prethodni sastojak, što ga čini dobrim za blage do umereno blage slučajeve akni. Zapamtite da uvek razblažite ulje čajevca sa nekim drugim biljnim uljem pre upotrebe i na koži i da uvek odradite “patch” test na nadlaktici.

#3: Alantoin

Topikalno nanošenje alantoina ne samo da umiruje kožu već postiće zaceljivanje postojećih bubuljica, dok ujedno sprečava nastanak novih. Osim hidrirajućih i pilingujućih svojstava, ovaj višenamenski spasilac kože rešava svrab, umiruje inflamaciju i smanjuje crvenilo uzrokovano aknama.

#4: Glikolna kiselina

Prepuna antibakterijskih i antioksidativnih svojstava, glikolna kiselina kreira barijeru između spoljnjeg sloja kože, uključujući i odumrle ćelije i sledećeg sloja kože. Ova piling efekat je odličan za kožu sklonu aknama, jer eliminiše nečistoću, ulja i mrtve ćelije kože.

akne

#5: Sumpor

Ako vaša koža ne reaguje dobro na salicilnu kiselinu, možete koristiti sumporni sapun za negu lica, jer ovaj sastojak uklanja višak masnoće sa lica i otpušava pore, time što ubrzava ćelijski turn-over.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!