Druga najpopularnija estetska operacija na svetu je podizanje kapaka: Saznajte zašto!

podizanje kapaka

Naše oči čine najveći deo naše komunikacije, jer otkrivaju naše prave emocije i osećanja. S druge strane, one takođe mogu otkriti nivo stresa i malo sati sna, kao i naš životni stil. Kada se govori o anti-agingu, jedan od najvidljivijih znakova starenja je vidljiv upravo u regiji očiju. Koliko puta smo primetili da nam oči izgledaju umorno ili starije, od ostatka lica – vrećasto, naborna i bez tonusa. Jedina pomoć za ovaj tip problema jeste blefaroplastika, odnosno podizanje kapaka, procedura koja se nalazi na drugom mestu najpopularnijih estetski operacija u SAD, odmah iza operacije nosa. Ako želite da saznajte više o ovoj temi – nastavite da čitate.

Šta je tačno operacija podizanja kapaka?

Postoji dve vrste operacije podizanja kapaka – jedna koja se radi na gornjim kapcima i jedna koja se radi na donjim. Iako su ciljevi i oporavak obe ove operacije slični, radi se ipak o dve potpuno odvojene operacije, što se tiče tehnike, iako mnogi pacijente žele obe odjednom. Obično se prvo operišu gornji kapci, pa tek onda donji, ukoliko se rade na istom tretmanu. Operacija gornjih kapaka je malo jednostavnija, radi se o lokalnoj anesteziji i lakša je za oporavak.

Cilj podizanja kapaka je uklanjanje viška koža koje se akumulirala oko očiju, kao rezultat starenja, gravitacije i gubitka elastičnosti.

podizanje kapaka

Ko je kandidat za podizanje kapaka?

Ranijih godina, doktori estetske medicine se slažu da je prosečna pacijentkinja koja je birala ovu operaciju bila u sredini 40-ih, ali sada se viđa sve više tridesetogodišnjakinja koje žele da zamene brow lift make-up tretman nečim trajnijim i preentivnim. Ovaj novi talas mlađih pacijenata je pokrenuo talas tzv. mini-blef operacija, koje ne zahtevaju veliko uklanjanje kože ili masnih kesica ispod očiju.

Najbolji kandidat za ovu proceduru je osoba koja ima realistična očekivanja oko toga šta ova procedura može i ne može da reši. Podizanje kapaka se odnosi na uklanjanje kože, uklanjanje masnoće i zatezanje uklanjanjem ovih viškova. Ukoliko osoba želi da uradi operaciju donjih kapaka, zbog tamnih podočnjaka, to neće pomoći, pošto je uzrok tamnih podočnjaka gubitak volumena u toj regiji, stoga se ova operacija može poboljšati ubacivanjem dermalnih filera, koji će popuniti ovaj prostor.

Svako ko ima probleme sa očima koji se mogu pogoršati ovom operacijom, nije dobar kandidat, poput obolelih od Grejvsove bolesti ili osobe sa izrazito suvim očima.

Povezano – Spušteni kapci – make-up saveti koji će vam povećati oči

podizanje kapaka

Kako se izvodi podizanje kapaka?

Doktor će najpre markerom označiti koji višak kože mora da ukloni. Skalpelom se uklanja višak kože koja visi sa gornjeg kapka, koji pada preko pregiba kapka tokom vremena. Operacija gornjih kapaka ostavlja uglavnom sve masne naslage na kapku, kako bi se sprečio “upali” izgled oka. Ova procedura se radi u lokalnoj anesteziji.

Operacija donjeg kapka je nešto složenija, pošto ona cilja na sva tri sloja – kožu, mišić i masnoću. Radi se u intravenoznoj sedaciji. Ovaj proces podiže kožu sa mišićem, kako bi se izvadile masne naslage koje čine kesicu. Potom se koža postavlja preko, zateže, uklanja višak i zašiva se.

Koliko traje oporavak?

Generalno, lakše je proći kroz oporavak podizanja gornjeg kapka. Oporavak nije toliko bolan, a većina kože se zategne okko 4. ili 5. sedmice. Potrebno je stavljati dosta leda kako bi se smanjio otok. Pošto je regija oko dosta delikatna i vid može biti zamućen nakon, poželjno je da neko bude sa vama prve noći kod kuće.

Što se tiče operacija donjih kapaka, oporavak je malo duži, samo zato što je otok veliki u tim situacijama. Za gornje kapke, rezultat se vidi već unutar 3 sedmice, a za donje oko 6 sedmica, dok se oči ne vrate u normalu. Tokom 3-6 meseci od operacije, vaši kapci će izgledati sve bolje i bolje, jer će se koža sve više zatezati kako se zaceljivanje nastavi.

Cena i dostupnost intervencije

Kao i sve medicinske intervencija, cena ove procedure kod nas varira od mesta gde radite i stručnjaka koji vas operiše. Neki okvir za naše prostore je oko 800-1000 eura za gornje ili donje kapke. Uvek vas savetujemo da se dobro raspitate kod kog stručnjaka ćete otići. Najpre zakažite konsultaciju, kako biste porazgovarali sa doktorom o očekivanjima, intervenciji i oporavku.

Pročitajte još i – Serumi za regiju oko očiju – da li su vam potrebni?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!