Šta je “oud” i zašto su parfemi sa “oud”-om tako popularni?

oud

Kada pomislite na najskuplje parfeme na svetu, vaš mozak sigurno ne pomisli na gljivice koje rastu na drvetu. Ali, upravo ćete tu pronaći poreklo oud-a, mirisnog jezgra aquilaria drveća i jedne od najskupljih sirovih materija na svetu. Ovaj zavodljivi i skupoceni miris se koristi u mnogim luksuznim parfemima kao jedna od glavnih nota, a sigurni smo da i sami znate kako miriše. Oud miriše orijentalno, teško, luksuzno i definitivno ostaje u nosu onog ko ga pomiriše. Pošto je ova mirisna nota nikad popularnija (čak i retail parfemi lansiraju svoje verzije oud mirisa), u nastavku donosimo sve što treba da znate o parfemima sa oud-om.

Šta je oud i kako nastaje?

Poput mnogih prirodnih i dragocenih materija, i oud-u je potrebno dugo vreme kako bi se prirodno razvio. Određene prirodne okolnosti moraju da se nameste kako se oud formirao, unutar drveta aquilaria, vrste četinara, koja raste u Jugoistočnoj Aziji. Kako drvo biva oštećeno spoljšanjim i sredinskim silama, smola koju drvo proizvodi, stvrdnjava se u oud tokom vremena.

Prirodni oud nastaje kada se posebna vrsta gljivice nastani na aquilarija drvetu. Reakcija kreira smolu koja se polako usađuje u drvo, kreirajući agar-drvo, poznatije kao oud. Ono se potom natapa, a koristeći proces destilacije i evaporacije, razvija se u ulje.

oud

Vijetnam je, na primer, jedna od zemlja sa poznatom istorijom proizvodnje oud-a. Tokom vijetnamskog rata, SAD su bacile mnogo bombi na šume ove zemlje, uzrokujući oštećenje mnogih aquilaria drveća, čime se lansirala proizvodnja oud-a. Potrebno je više godina da se ovo drvo formia u željenu aromu, bilo da se destiluje za ulje ili secka za incense štapiće.

Kako miriše oud?

Ovo je topla, mošusna, animalna, i blago slatka nota, i izuzetno bogat i kompleksan miris. Svaka verzija oud-a ima svoje lične olfaktivne specifičnosti, koje se rangiraju od biljnih do drvenastih. To je nota koja kombinuje sunčevu svetlost, zlato i ćilibar, ali je ujedno blažna i zemljana, poput mokre zemlje posle kiše. To je misteriozan miris, koji nećete moći zaboraviti.

oud

Zašto je oud tako značajan?

Oud je tradicionalno poznat kao crno zlato na Bliskom istoku, jer je nagrađivan sastojak koji dolazi od jedne vrste najređeg i najskupljeg drveta na svetu. U ovom delu sveta je izuzetno cenjen, a naziva se i drvetom bogova. Njegov značaj je tamo i spiritualan. Ova aroma je deo muslimanske kulture.

Tokom poslednjih godina, oud se sve viša viđa kao deo zapadnjačkih mirisa. Google pretrage govore da smo sveka godine sve više zainteresovaniji za parfeme sa oud-om, a hešteg #oudperfume ima preko 16.3 miliona pregleda na TikToku.

Oud parfemi su jaki i zrače, tako da svako ko ga nosi, biće široko primećen. Tržište parfema se okreće takvim parfemima koji privlače pažnju, tako da je ovaj miris postao središnja nota evropskih i zapadnjačkih parfema. Ova nota daje dubinu i senzualnost svakom pafemu.

oud

Šta izdvaja oud od drugih parfema?

Oud ima tu specifičnost da se prilagođava hemiji kože svakog od nas, čime se pojačava mošunost, tako da sugeriše nešto intimno i animalno u isto vreme. Ljudi sada žele da njihov parfem nude primećen. Oud parfemi su veoma moćni, kada se radi o njihovoj difuziji, što je kvalitet koji mnogi potrošači sada traže od mirisa. Tim se dobija unikatna drvenasta toplina sa mirisom koji ima blago kože note i animalni aspekt. A trajnost je najveća prednost ovog mirisa – ovo je jedan od najdugotrajnijih sastojaka na svetu.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!